Jak się uodpornić na wiosnę?
Marzec, kwiecień - to miesiące kiedy czujemy wiosnę w powietrzu. Niestety pogoda lubi płatać jeszcze psikusy: dni bezchmurne ,słoneczne przeplatają się z ponurymi, dżdżystymi i chłodnymi. Taka aura odbija się niekorzystnie na naszych organizmach. Częściej łapiemy infekcje, częściej przeziębiamy się i borykamy się z zapaleniami górnych dróg oddechowych. Wbrew powszechnym opiniom przy tak zmiennej pogodzie częściej chorujemy, niż w mroźne zimowe dni.
Warto zatem zastanowić się w jaki sposób wzmocnić układ odpornościowy naszych organizmów?
- Bardzo ważna jest odpowiednia, zbilansowana dieta. W codzienny jadłospis należy włączać ryby morskie. Są one naturalnym bogactwem kwasów omega 3, regulujące pracę białek cytokin, odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Pamiętajmy o witaminie C, która pobudza produkcję interferonu, odpowiedzialnego za walkę z drobnoustrojami. Znajdziemy ją owocach porzeczki, cytrusowych, pietruszce, warzywach kapustnych, owocach dzikiej róży, aronii. Jeśli nie dostarczamy z pokarmem wystarczającej ilości tej witaminy, można ją uzupełniać jednym z wielu jej preparatów dostępnych w aptekach. Zachęcamy również do spożywania czosnku,rośliny od wieków uważanej za panaceum na wiele schorzeń. Dzięki zawartości alliny działa przeciwbakteryjnie jak naturalny antybiotyk, ponadto hamuje wirus grypy.
- Ruszajmy się. Zwiększona aktywność fizyczna szczególnie na świeżym powietrzu wzmaga produkcję limfocytów odpowiedzialnych za odporność.
- Zrezygnujmy z używek. Mocna kawa, herbata czy papierosy obniżają odporność organizmu.Kawę zastąpmy zieloną herbatą , która zawiera antyoksydanty oraz substancje pomagające we wzroście pożądanych w układzie pokarmowym.
- Sięgajmy po preparaty immunostymulujące (pobudzające pracę układu odpornościowego). Do najpopularniejszych należą te zawierające jeżówkę purpurową. Jej lecznicze działanie zawdzięczamy głównie obecności polisacharydów i polifenolokwasów. Innym związkiem stosunkowo nowym, ale błyskawicznie zyskującym na popularności jest betaglukan . Ten polisacharyd poza działaniem uodparniającym w przypadku chorób o podłożu bakteryjnym, pasożytniczym wykazuje również działanie regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Najnowsze badania medyczne dowodzą ,że stres jest jednym z poważniejszych czynników obniżających odporność organizmu. Tak więc starajmy się go jak najmniej dostarczać- śmiejmy się na zdrowie :)
Dominika Głagolska, magister farmacji