Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Jak się uodpornić na wiosnę?

Marzec, kwiecień - to miesiące kiedy czujemy wiosnę w powietrzu. Niestety pogoda lubi płatać jeszcze psikusy: dni bezchmurne ,słoneczne przeplatają się z ponurymi, dżdżystymi i chłodnymi. Taka aura odbija się niekorzystnie na naszych organizmach. Częściej łapiemy infekcje, częściej przeziębiamy się i borykamy się z  zapaleniami  górnych dróg oddechowych. Wbrew  powszechnym opiniom przy tak zmiennej pogodzie częściej chorujemy, niż w mroźne zimowe dni.

Warto zatem zastanowić się w jaki sposób wzmocnić układ odpornościowy naszych organizmów?

  1. Bardzo ważna jest odpowiednia, zbilansowana dieta. W codzienny jadłospis należy włączać ryby morskie. Są one naturalnym bogactwem kwasów omega 3, regulujące pracę białek cytokin, odpowiadających  za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Pamiętajmy o witaminie C, która pobudza produkcję interferonu, odpowiedzialnego za walkę z drobnoustrojami. Znajdziemy ją owocach porzeczki, cytrusowych, pietruszce, warzywach kapustnych, owocach dzikiej róży,  aronii. Jeśli nie dostarczamy z pokarmem wystarczającej ilości tej witaminy, można ją uzupełniać jednym z wielu jej preparatów dostępnych w aptekach. Zachęcamy również do spożywania czosnku,rośliny od wieków uważanej za panaceum na wiele schorzeń. Dzięki zawartości alliny działa  przeciwbakteryjnie jak naturalny antybiotyk, ponadto hamuje wirus grypy.
  2. Ruszajmy się. Zwiększona aktywność fizyczna szczególnie na świeżym powietrzu wzmaga produkcję limfocytów odpowiedzialnych za odporność.
  3. Zrezygnujmy z używek. Mocna kawa, herbata czy papierosy obniżają odporność organizmu.Kawę zastąpmy zieloną herbatą , która zawiera antyoksydanty oraz substancje pomagające we wzroście pożądanych w układzie pokarmowym.
  4. Sięgajmy po preparaty immunostymulujące  (pobudzające pracę układu odpornościowego). Do najpopularniejszych należą te zawierające jeżówkę purpurową. Jej lecznicze działanie zawdzięczamy głównie obecności polisacharydów i polifenolokwasów. Innym związkiem stosunkowo nowym, ale błyskawicznie zyskującym na popularności jest betaglukan . Ten polisacharyd poza działaniem uodparniającym w przypadku chorób o podłożu bakteryjnym, pasożytniczym wykazuje również działanie regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Najnowsze badania  medyczne dowodzą ,że stres jest jednym z poważniejszych czynników obniżających odporność organizmu. Tak więc starajmy się go jak najmniej dostarczać- śmiejmy się na zdrowie :)

Dominika Głagolska, magister farmacji

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Wyszukaj artykuł