Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Jak się odżywiać zimą, aby nie przytyć?

Mniejsza dawka ruchu, osłabienie organizmu oraz nieodpowiednia dieta spowalniają metabolizm. Skutkiem mogą być dodatkowe kilogramy, których później trudno jest się pozbyć. O jakich zasadach należy pamiętać, aby nie przytyć zimą?

Obecna aura może skutecznie odebrać nam motywację do regularnych ćwiczeń oraz dbania o kondycję. Dodatkowo gorszy nastrój spowodowany brakiem słońca próbujemy poprawić sobie, sięgając np. po „coś słodkiego”. Istnieje także przekonanie, że zimą powinniśmy jeść bardziej tłuste i kaloryczne potrawy, żeby się lepiej rozgrzać. Nic bardziej mylnego!

Wraz z początkiem jesieni nasz organizm przestawia się na oszczędzanie energii, przez co spala mniej kalorii. W połączeniu z brakiem ruchu i nieodpowiednią dietą dochodzi do spowolnienia metabolizmu, co sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Zamiast ukrywać niechciane fałdki i odkładać decyzję o rozpoczęciu odchudzania warto już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Czego zimą nie może zabraknąć w codziennym menu?

Podczas chłodniejszych dni niezwykle ważne jest zapewnienie organizmowi stałego dopływu energii. Regularne spożywanie pięciu posiłków dziennie pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi, zapobiega także tzw. „wilczym” napadom głodu. Powinniśmy jadać częściej, najlepiej co trzy godzinny, ale w mniejszych porcjach. Dzień warto rozpocząć od szklanki wody z cytryną. Przed wyjściem z domu nie możemy zapomnieć o śniadaniu – jeśli będzie pożywne, zmniejszy nasz apetyt w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane, np. w postaci owsianki, jajecznicy lub kanapki z szynką i twarożkiem, pobudzi także metabolizm – mówi Zofia Urbańczyk, Kierownik Departamentu Dietetyki w Naturhouse. Na obiad lub kolację dobrze jest zjeść coś ciepłego, może to być zupa na wywarze z warzyw i chudego mięsa, która rozgrzeje organizm. Zwłaszcza jeśli dodamy do niej szczyptę pikantnych przypraw, jak np. chilli, które wspomaga spalanie tłuszczu i podkręca metabolizm. Podobnie działa błonnik regulujący pracę układu pokarmowego. Jego źródłem są przede wszystkim świeże warzywa, owoce z drobnymi pestkami oraz produkty zbożowe czy otręby. W celu zwiększenia tempa przemian metabolicznych warto również sięgnąć po produkty bogate w białko: przetwory mleczne, drób oraz ryby. Jak podkreśla dietetyk z Naturhouse: W codziennym jadłospisie nie może także zabraknąć odpowiedniej dawki płynów – oprócz wody mineralnej mogą to być świeżo wyciskane soki z warzyw lub owoców. Oczyszczające działanie ma zielona i czerwona herbata. W połączeniu z imbirem lub sokiem z pigwy rozgrzeje organizm i usprawni proces spalania tkanki tłuszczowej.

Dieta na poprawę nastroju

Zimą z uwagi na ograniczoną ilość promieni słonecznych mamy większą skłonność do popadania w gorszy nastrój. W konsekwencji częściej zdarza nam się podjadać słodycze lub sięgać po kaloryczne przekąski w celu poprawy humoru. Aby temu zapobiec, w naszej diecie powinny pojawić się produkty będące źródłem endorfin – tzw. hormonów szczęścia – jak np. czekolada. Na poprawę nastroju oraz kondycji wpłynie także każdy rodzaj aktywności fizycznej, a zwłaszcza spacery na świeżym powietrzu.

Dobry czas na walkę z kilogramami

Zmiana nawyków żywieniowych może uchronić nas przed niechcianymi kilogramami, o które nietrudno w czasie zimy. To także dobry czas na rozpoczęcie kuracji odchudzającej. Dzięki odpowiednio skomponowanej diecie i podpowiedziom dietetyka łatwiej nam będzie dopasować jadłospis do potrzeb organizmu, jak również uniknąć kalorycznych pułapek, zwłaszcza w czasie zbliżających się świąt. Jeśli już teraz zadbamy o właściwy sposób odżywania, w nowym roku zamiast planować walkę z kilogramami, będziemy cieszyć się zgrabną sylwetką.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Wyszukaj artykuł