Dieta w Wielkim Poście
Post Daniela, dieta owocowo-warzywna, dieta dr Dąbrowskiej to określenia sposobu oczyszczania organizmu, który rodzimie łączy się również z oczyszczaniem duchowym. Książka ,,Dieta Daniela’’ to również szczegółowy plan jak zdrowo oczyścić ciało i duszę, zmodyfikowany dla uproszczenia wykonania i braku skutków ubocznych, przy wykorzystaniu lokalnych produktów dostępnych dla każdego. Zaproponowany sposób żywienia na 21 dni to redukcyjna, ale wartościowa dieta wegańska, czyli bez produktów pochodzenia zwierzęcego, ale z bogactwem żywności roślinnej.
Nasza dieta i styl życia nie należą do wzorcowych. Nie jadamy regularnie, spożywamy szybkie dania gotowe, dużo słodyczy i słonych przekąsek, przesadzamy z mięsem i nabiałem, kosztem warzyw, owoców i roślin strączkowych bogatych w błonnik pokarmowy. Dodatkowo żyjemy w ciągłym stresie, sport nie jest dla większości osób rytuałem każdego dnia, o otoczenie okazuje się wbrew ekologii coraz bardziej zanieczyszczone. To sprzyja występowaniu stanu zapalnego, który prowadzi do rozwoju licznych chorób naszego organizmu. Konsumpcyjny tryb życia prowadzi do otyłości i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Jesteśmy niedożywieni jakościowo, czyli brakuje nam witamin i składników mineralnych z powodu spożywania produktów będących źródłem pustych kalorii. Obciążony układ pokarmowy gorzej oczyszcza organizm. Szczególnie obciąża to wątrobę, która w ciągu minuty filtruje 2 z 5 litrów krwi, co skutkuje między innymi spadkiem poziomu energii. Nie jest łatwo zmienić nawyki żywieniowe, głodówki często kończą się fiaskiem i jeszcze większym osłabieniem organizmu.
Niezależnie od wieku i stanu zdrowia zawsze jest dobry moment na zmiany stylu życia, ale samo intensywne oczyszczanie organizmu nie jest wskazane dla wszystkich. W książce opisane są sytuacje, stany zdrowotne kiedy nie zaleca się stosowania diety Daniela, ze szczególnym naciskiem na schorowanych seniorów, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, pacjentów stosujących terapie lekowe. Rekomenduje się ją natomiast dla osób z otyłością, chorobami układu krążenia, cukrzycą, stanami zwyrodnieniowymi, zawsze jednak pod kontrolą lekarza, dietetyka i zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tej pozycji. Zaleca się przeprowadzanie takiego oczyszczania w okresie wiosny i lata. Jesienią i zimą codzienne koktajle, surówki i tydzień sokowy mogą być ciężkie do przetrwania w czasie mrozu i braku słońca za oknem.
Na uwagę zasługuje fakt, że książka skupia się nie tylko na samych pokarmach, ale również na oczyszczaniu duchowym, regularnym odpoczynku oraz w miarę możliwości unikanie stresu.
Na Dietę Daniela nie należy przechodzić gwałtownie, raczej zacząć do zmiany złych nawyków żywieniowych np. poprzez zwiększenie ilości produktów pochodzenia roślinnego. Eliminacja produktów zwierzęcych, żywności przetworzonej i słodyczy powinna następować stopniowo przed samym rozpoczęciem diety.
Opisana dieta jest krótka i trwa 21 dni. W tym okresie zalecane są, obok wszelkich gatunków warzyw i owoców, produkty zbożowe bezglutenowe będące źródłem błonnika, dające uczucie sytości, rośliny strączkowe stanowiące dobre źródło białka, żelaza, magnezu i witamin z grupy B oraz orzechy, pestki i oleje jako źródło tłuszczu. Na szczególna uwagę zasługuje udział w diecie oleju rzepakowego, ziaren konopi jako źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz sezamu i migdałów dostarczających wapnia. Zaproponowane potrawy są lekkostrawne. Każdy dzień zaczyna się koktajlem, a kończy aromatyczną zupą zwykle w postaci kremu warzywnego. W ten sposób dochodzi do oczyszczania organizmu i uzupełnienia cennych witamin i składników mineralnych. Koktajle można modyfikować według swoich upodobań i powtarzać dni, aby nie spędzać dużo czasu w kuchni. W codziennym menu znajdziemy również sałatki na bazie zielonych warzyw będących źródłem chlorofilu. Sycący dodatek stanowi np. ryż, który bardzo często znajduje się w przepisach i zaleceniach. Autor publikacji nie wskazuje na to że w ciągu dnia maja być spożywane jedynie trzy posiłki, sugeruje jednak, by ewentualne spadki energii uzupełniać podjadając warzywa i owoce.
Dieta całkowicie wyklucza rafinowany cukier (dosładzamy jedynie syropem z agawy i miodem), tłuszcze zwierzęce oraz wszelkie używki. Miłośnicy kawy mogą popijać jedynie kawę zbożową. Autor wskazuje na eliminacje soi i jej przetworów, natomiast w przepisie zastosowane jest tofu, jako wartościowy produkt, lekkostrawny i bogaty w białko oraz wapń. Pozytywnym aspektem opisywanej diety jest również wskazanie na konieczność wypijania dużej ilości wody.
Dieta Daniela zachęca do przedłużenia oczyszczania organizmu o kolejne 7 dni. Następny tydzień bazuje jedynie na sokach, dlatego też można go wykonać jedynie po konsultacji lekarskiej po 3 tygodniach diety oczyszczającej. Dużym plusem jest to, że zalecane soki wykonujemy sami nie wyrzucając pulpy z owoców i warzyw.
Książka zawiera również opis w jaki sposób wyjść z diety bez uszczerbku na zdrowiu i efektu jojo. Ważne jest stopniowe wprowadzanie poszczególnych produktów i już na zawsze stosowanie zasad zdrowego żywienia. Przepisy warto stosować w codziennym żywieniu swoim oraz całej rodziny.
Szczegóły: http://klubpdp.pl/zdrowie/2923-dieta-daniela-detoks.html?search_query=dieta+daniela&results=1