Prawidłowe żywienie dziecka to również oznaka miłości
Bliskość i opieka rodziców pozwalają dziecku z radością poznawać świat. To dzięki ich trosce maluchy mogą szczęśliwie rosnąć. Ważnym aspektem w pielęgnacji niemowlęcia jest prawidłowe odżywianie – tak okazywana miłość zapewnia właściwy rozwój dziecka.
Miłość okazywana maluchowi przez opiekunów daje mu poczucie bezpieczeństwa. Odpowiednie odżywianie maluszka również może być sposobem na przekazanie rodzicielskich uczuc. Prawidłowo skomponowana dieta ma bowiem ogromne znaczenie dla wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Nawyki żywieniowe, wykształcone w okresie 1000 pierwszych dni i powielane w późniejszym okresie, mają duży wpływ na to, jak funkcjonujemy . Aż 50-60% preferencji wykształconych w wieku 2-3 lat może przetrwać nawet do 17.-22. roku życia[1], dlatego tak ważne jest, aby rodzice włożyli maksymalny wysiłek i szczególną troskę w prawidłowe rozszerzanie diety dziecka.
Żywienie dopasowane do potrzeb
Jak pokazują wyniki badań, aż 61% niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, tzn. niezgodnie z zaleceniami ekspertów[2]. Tymczasem młody, intensywnie rozwijający się organizm wymaga zupełnie innego sposobu żywienia niż dorośli. Konsystencja i skład posiłków powinny być dopasowane do etapu rozwoju oraz umiejętności malucha, a jadłospis oparty na schemacie żywienia niemowląt. Kluczowe jest również bezpieczeństwo składników – te dostępne w sklepach, przeznaczone dla dorosłych, mogą być nieodpowiednie dla najmłodszych. Z uwagi na wrażliwość ich rozwijających się organizmów odpowiednim wyborem będą produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Przykładem są odpowiedniej jakości kaszki, obiadki oraz deserki BoboVita, dopasowane do potrzeb najmłodszych. Ich składniki są wybierane, sprawdzane oraz komponowane z wyjątkową troską i starannością.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Marka BoboVita oferuje szeroką gamę produktów dla niemowląt i małych dzieci, obejmującą m.in. kaszki, obiadki, zupki i deserki. Produkty BoboVita cieszą się uznaniem i powodzeniem wśród konsumentów, czego dowodem są liczne nagrody i wyróżnienia. Więcej informacji o ofercie produktów BoboVita znaleźć można na stronie www.bobovita.pl.
[1] S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 78, October–December 2004, Pages 805–818.
[2] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk