Co się kryje pod skorupką – czyli jaja pod lupą
Święta to czas, kiedy zjadamy większą niż zwykle ilość jajek. Symbolizują one nowe życie i łączą się z wielkanocną tradycją. Kolorowe, faszerowane, na twardo, po benedyktyńsku… Trudno się oprzeć.
O wpływie jajek na nasze zdrowie krążą legendy – głównie negatywne. Istnieje powszechne przekonanie, że jeśli zjemy ich zbyt wiele, znacznie podwyższy się nam cholesterol. Czy w takim razie powinniśmy ich unikać tych obfitych w żelazo i witaminy produktów?
Jedno żółtko zawiera ok. 180 mg cholesterolu, czyli tyle, ile wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Ale, jest też doskonałym źródłem lecytyny, która zapobiega odkładaniu się tej szkodliwej substancji w naczyniach krwionośnych, a ponadto poprawia pamięć.
Jaja są bogate w luteinę, która chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem UV i obniża ryzyko, związanego z wiekiem, zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).
Białka możemy jeść bez ograniczeń. Nie zawierają one cholesterolu. Pod względem wartości odżywczych przewyższają one mięso i nabiał. Zawierają także komplet aminokwasów niezbędnych do budowy i regeneracji organizmu. Do tego są lekkostrawne.
Kto powinien jeść jaja?
Przede wszystkim: anemicy, rekonwalescenci, dzieci powyżej 1. roku życia, kobiety w ciąży oraz seniorzy.
Zatem? Próbujmy z apetytem wielkanocnych dań!
Autor: Karolina Bednarek