Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Cudowny lek - błonnik

Błonnik pokarmowy jest ważnym składnikiem pożywienia, częścią produktów roślinnych, opornych na trawienie enzymatyczne w przewodzie pokarmowym człowieka i wchłanianie w jelicie cienkim,  przez co nie jest wykorzystywany jako źródło energii.
Błonnik wykazuje działanie fizjologiczne, a także zmniejsza czas pasażu jelitowego, zwiększa objętość mas kałowych, stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym oraz obniża stężenie glukozy we krwi po posiłku.

Najwięcej znajdziemy go w suchych nasionach roślin strączkowych, warzywach świeżych i suszonych owocach oraz w ziarnach zbóż i orzechach. Produkty zbożowe są bardzo dobrym źródłem pod warunkiem, że są one pełnoziarniste – czyli pieczywo wypiekane z mąki razowej, grube kasze, brązowy ryż i płatki zbożowe.



Główne źródła błonnika

 



Zalecane dzienne spożycie powinno wynosić 27 – 40 g. Zbyt niska zawartość błonnika w diecie przyczynia się do problemu zaparć, na które cierpi ok. 30% populacji, niezależnie od wieku. Przyczyny tej przypadłości wynikają często z rozwoju cywilizacyjnego i społecznego. Ze względu na przewlekły charakter leczenie jest żmudne i czasami mało skuteczne.


Zmiana stylu życia, ciągły pośpiech, stres psychiczny powoduje utrwalanie nieprawidłowych nawyków żywieniowych i osłabienie mięśni brzusznych. Główne posiłki spożywane są często wieczorem, zaburzając dobowy rytm pracy jelit i doprowadzają do nieprawidłowego odruchu żołądkowo-jelitowego. Ogromna rolę odgrywa tu także skład diety. Produkty o dużej gęstości energetycznej, wysoko przetwarzane powodują małą masę stolca, co powoduje jego zaleganie w jelitach. Podstawą leczenia w przypadku zaparć jest zwiększenie spożycia błonnika.


Co z osobami, które nie mogą, albo zwyczajnie nie lubią jeść ciemnego pieczywa, brązowego ryżu czy dużych ilości warzyw i owoców? Istnieje inny sposób na przyjmowanie błonnika. Tu z pomocą przychodzi apteka, w której można znaleźć szeroką gamę preparatów.


Błonnik dostępny jest w postaci tabletek, kapsułek lub proszku o różnych smakach – np. cytrynowym, malinowym czy jabłkowym, np. Xenna Błonnik. Preparaty te zawierają błonnik uzyskiwany z różnych roślin – np.. jabłek, marchwi, babki płesznik, buraków czy kaktusa Opuntia ficus-indica, np. rozpuszczalne saszetki NutriSlim.
Przykładem preparatu, będącego kompleksowym źródłem substancji regulujących funkcjonowanie jelita grubego jest Colon C. Ma on zastosowanie w leczeniu zaparć przewlekłych. W jego skład wchodzi główne źródło błonnika, łuski nasion babki jajowatej, a także probiotyki i prebiotyki. Efekt uzyskuje się po kilku dniach stosowania.


Pamiętajmy – błonnik działa, ale stopniowo. Na efekty potrzeba odrobiny czasu i cierpliwości.


Autor: Agata Mróz, mgr farmacji


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Wyszukaj artykuł