Słodka epidemia XXI wieku?
Cukrzyca to nie żaden słodki problem. Jest to trudna choroba, która przy lekceważącym stosunku prowadzi druzgocących zmian w organizmie. Jednak zamiast straszyć ropiejącymi paznokciami, niewydolnością nerek czy amputacją kończyn wybierzmy drogę świadomości. Nie tylko osoby otyłe czy obciążone genetycznie mogą zachorować na tą epidemię XXI wieku.
Faktycznie, kiedyś genetyczni cukrzycy stanowili większość jednak sytuacja zmieniła się wraz z nowymi okolicznościami. Postmodernizm to era biznesu, rozwoju i pracoholizmu, a nie wiek miłości. Ludzie przestali nie tylko wierzyć w miłość, ale przestali tez kochać siebie. Gdy nie darzymy samych siebie ciepłym uczuciem przestajemy automatycznie dbać o siebie. Lekceważymy nasze zdrowie jedząc byle jak i co popadnie. Pracujemy tak długo i intensywnie że nie mamy czasu na zdrowy wypoczynek, sport, a nawet spokojny sen. Wszystkie te czynniki prowadzą do cukrzycy, nawet w młodym wieku. Jest to jednak choroba, której można zapobiegać i której skutki można skutecznie neutralizować. Wystarczy trochę chęci i miłości.
Najczęściej cukrzyca objawia się zmęczeniem, problemem z oczami i suchością skóry. Kłopotliwe staje się też gojenie ran. Długotrwale otwarte zranienia łatwo ulegają infekcją i grożą powikłaniami lub chorobami krwi. W pierwszych krokach należy zmienić dietę. Wykluczyć cukier! Zarówno ten biały, jak i brązowy. Okazuje się że nie jest on wcale taki zdrowy... Słodziki tez nie są dobrym pomysłem bo podnoszą ciśnienie krwi. Miód natomiast jest tak samo kaloryczny jak cukier. Cukrzyka polecana jest dieta strukturalna. Bazuje ona na najcenniejszych produktach strukturalnych. Propaguje produkty nisko przetworzone w towarzystwie warzyw, orzechów i chudego mięsa. Nie jest ona trudna do stosowania ale kluczem do jej skuteczności jest zachowanie stałych godzin posiłków. Jedzie 4-5 razy dziennie co 3-4 godziny gwarantuje utrzymanie stałego i niskiego poziomu cukru. Dzięki temu uspokaja się trzustka, której nigdy nie służą głodówki i nagłe skoki kaloryczne.
Wschodni medycy proponują włączyć do diety cukrzyka kurkumę. Jest to nowość, okazuje się że ta przyprawa jest tak skuteczna w zbijaniu cholesterolu i tkanki tłuszczowej jak cynamon, goździki, czosnek i liść laurowy. Polecana jest także woda mineralna miedziana. Można ją zrobić samemu. Wystarczy wieczorem zalać czyste naczynie miedziane gorąca woda, rano wypić ją na czczo. Na rozdrażnioną skórę poleca się olej sezamowy lub kokosowy. Regularne wmasowywanie poprawia napięcie skóry i nawilża nawet oporne strupy.
Nie ulegajmy takiemu przeświadczeniu, że nie da się żyć bez cukru. Nie tylko biały cukier jest słodki. Znajduje się on pod inną specyfikacją również w owocach jako fruktoza, w nabiale jako laktoza. W związku z tym energii nie powinno nam brakować. Wydaje się nam że tylko czysty cukier jest słodki, ponieważ jego słodkość jest niczym niezabarwiona, to taka kulinarna kokaina. Jest jak narkotyk nie tylko ze względu na swój wyostrzony w jednym kierunku smak, ale również z powodów uzależniających. Poza tym słodkości, to na prawdę nie jedyny sposób na to, żeby okazać sobie miłość.
Autor: Izabela Hubala