Jedz dobrze!
Badania pokazują, że większość nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego związana jest prawdopodobnie ze złą jakością zdrowotną żywności i nieprawidłowym sposobem żywienia.
World Cancer Research Fund (WCRF) szacuje, że wprowadzenie zmian w diecie populacji, korzystnych z punktu widzenia prawidłowego żywienia, mogłoby zapobiec około 75% przypadków raka żołądka, okrężnicy i odbytnicy. Dlatego też, szczególnie zwrócił naszą uwagę na występowanie w żywności zarówno substancji korzystnych jak i niekorzystnych dla zdrowia.
Do składników żywności korzystnych dla zdrowia zaliczymy:
- pierwiastki takie jak wapń i selen;
- witaminy: D, C, E, kwas foliowy;
- karotenoidy: β-karoten, likopen, luteinę, kantaksantynę i zeaksantynę;
- polifenole: flawonoidy (kurkumina), izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, stilbeny, ligniny, resweratrol;
- błonnik pokarmowy;
- saponiny;
- probiotyki i prebiotyki;
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- związki zawarte w czosnku – DAS (ang. diallylsulfide), DADS (ang. diallyldisulfide) i DATS (ang. diallyltrisulfide).
Do czynników sprzyjających rozwojowi choroby nowotworowej zaliczymy heterocykliczne aminy i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, powstające w czasie wędzenia, przedłużonego grillowania lub smażenia w wysokich temperaturach produktów bogatych w białko, np. mięsa wołowego, wieprzowego, ryb. N-nitrozwiązki, azotany i azotyny, czyli związki, występujące w warzywach, kumulujących je z przenawożonej azotanowymi nawozami gleby. Są także stosowane do konserwowania żywności, głównie mięsa, wędlin, serów i piwa. Ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej wzrasta również u osób nadużywających alkohol, z nadwagą i otyłością (u których zwiększa się insulinooporność) oraz palących papierosy. Warto zwrócić uwagę na to, co i jak jemy.
red.