Wiedz co jesz ! Zakupy kontrolowane
Szereg związków chemicznych dodawanych do żywności i kosmetyków jest toksyczna dla naszego zdrowia. Po wyeliminowaniu z jadłospisu produktów ze szkodliwymi związkami E... obserwuje się poprawę zdrowia i samopoczucia ludzi.
Szereg związków chemicznych dodawanych do żywności i kosmetyków wywołuje lub nasila następujące problemy zdrowotne: alergię, astmę, zapalenie skóry, migrenę, katar sienny, dolegliwości żołądkowe, nadpobudliwość, nowotwory, trudności w nauce itp. Większość chemicznych dodatków jest toksyczna dla wątroby, nerek, serca, mózgu. Po wyeliminowaniu z jadłospisu produktów ze szkodliwymi związkami E... obserwuje się poprawę zdrowia i samopoczucia ludzi.
Producenci żywności i kosmetyków mają do wyboru ponad 10 tys. substancji chemicznych. Wszystkie chemiczne dodatki można podzielić na trzy grupy:
a/rakotwórcze, toksyczne; należy ich unikać
b/szkodliwe, z zalecaną ostrożnością w stosowaniu
c/nieszkodliwe, z korzystnym działaniem.
Ponad tysiąc z nich jest w grupie substancji rakotwórczych, toksycznych, szkodliwych. Na szczęście coraz więcej firm produkuje żywność i kosmetyki bez takich dodatków. Mamy zatem wybór!
Do grupy dziesięciu najgorszych dodatków chemicznych zaliczam:
1/ acesulfam (E950) - występuje m.in. w słodziku, gumie do żucia, produktach do higieny ust. Jest rakotwórczy!
2/ aspartam (E951) - popularny słodzik; występuje też w gumie do żucia, kawie rozpuszczalnej, lekarstwach dla dzieci. Powoduje m.in.: astmę, depresję, migrenę, nadpobudliwość, agresję, bezsenność, utratę pamięci;
3/ benzoesany (np. sodu E211) - występuje w napojach, sokach, dżemach, przyprawach, pastach do zębów, kremach do oczu. Powoduje astmę, katar sienny, nadpobudliwość. Jest rakotwórczy! (b.wapnia E213) - wywołuje problemy z zachowaniem;
4/ glutaminian sodu (E621) - spotykany w zupach błyskawicznych, przyprawie "jarzynka", żelatynie, kotletach sojowych (!), mydłach, szamponach.
Wywołuje m.in.: migrenę, astmę, zawroty głowy, poirytowanie, depresję. Jest rakotwórczy!
5/ kwas benzoesowy (E210) - spotykany w napojach bezalkoholowych, gumie do żucia, sokach owocowych, margarynach,lodach. Powoduje problemy behawioralne, nadpobudliwość, astmę. Jest toksyczny dla układu nerwowego;
6/ mannitol (E421) - występuje m.in. w słodyczach, kremach do rąk, produktach do układania włosów. Wywołuje: nadpobudliwość, wymioty, podrażnienie żołądka;
7/ propioniany (np. wapnia E282) - występuje w wyrobach czekoladowych, pieczywie (!), serach, kosmetykach, lekach. Powoduje agresję, astmę, migrenę, zmęczenie, trudności w nauce, bóle żołądka;
8/ sorbiniany (np. wapnia E203) - j.w.; (s.potasu E202) - wywołuje nadpobudliwość;
9/ sorbitol (E420) - spotykany w wyrobach cukierniczych, gumach do żucia, suszonych owocach, płynach do jamy ustnej, szamponach, balsamach do ust. Wywołuje dolegliwości żołądkowo-jeliowe, biegunkę, wzdęcia, zakłóca wchłanianie lekarstw (powoduje że stają się toksyczne);
10/ tartazyna (E102) - występuje w wyrobach cukierniczych, zupach w proszku, napojach bezalkoholowych. Powoduje migreny, nadpobudliwość, inne schorzenia. Jest rakotwórcza!
Do bezpiecznych dodatków chemicznych zalicza się:
a/ winiany (np.: wapnia E354, sodu E335)
b/ węglany (np.: wapnia E170, magnezu E504)
c/ fosforany (np. magnezu E343)
d/ wodorowęglany (np.: sodu, amonu).
Jako ciekawą lekturę polecam poradnik konsumenta: B.Statham, E213. Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz, Wydawnictwo RM, Warszawa 2006.
Trochę łagodniej ocenia konserwanty w swoim poradniku: K.Koelle, Czy wiesz, co jesz. Poradnik świadomego konsumenta, KDC, Warszawa 2008.
Pozdrawiam - Ewa Albińska