Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Seksualność w kryzysie

Najlepiej, żeby seksualność była jak oddychanie - naturalna, wolna, piękna, dająca siłę, inspirację, poczucie bliskości. Można by jeszcze przyprawić ten koktajl poczuciem bezpieczeństwa i zaufaniem. Dla amatorów mocniejszych wrażeń namiętnością, która przyspiesza bicie serca i wywołuje motyle w brzuchu.

Więcej…

 

Spirulina i młody jęczmień – zdrowie w kolorze zieleni

Na rynku tzw. „superfoods” stale pojawiają się nowe produkty i coraz częściej urozmaicamy swój jadłospis artykułami spożywczymi, których stosowanie może nieść za sobą korzyści zdrowotne. Przykładem takich zyskujących na popularności nowości jest spirulina oraz zielony jęczmień. Czym zasłużyły sobie na miano superpokarmów?

Więcej…

 

Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ o roli pomidorów i ich przetworów w diecie i pięciu powodach, dla których warto sięgać po zupę pomidorową

Pomidory – właściwie każdy Polak je zna i wie jak, i na ile sposobów można je przyrządzić. Pomidory oraz najbardziej popularna w Polsce zupa pomidorowa – lubimy ten duet i intuicyjnie często po niego sięgamy. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad w weekend i w tygodniu. W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, współpracującą z marką Łowicz.

Więcej…

 

Jak czytać etykiety?

Lista składników i tabela wartości odżywczych to najczęściej mylone elementy oznakowania produktów spożywczych. Wyjaśniamy różnicę.

Etykieta to dla konsumenta główne źródło informacji o produkcie. Szczególnie ważną rolę pełnią oznakowania na produktach spożywczych, ponieważ wyroby te stanowią dla nas źródło energii i różnorodnych, cennych składników odżywczych, jakie należy spożywać w odpowiednich ilościach i proporcjach każdego dnia. Warto więc mieć świadomość, jakie informacje powinny się znaleźć na opakowaniu produktu spożywczego, a także umieć odróżnić od siebie te najczęściej mylone, czyli tabelę wartości odżywczych od listy składników produktu, bo przecież od świadomego zakupu zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Więcej…

 

Fakty i mity o zamiennikach cukru

Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Wyszukaj artykuł