Już krótka edukacja żywieniowa wśród gimnazjalistów zmienia ich subiektywną ocenę stanu wiedzy na temat odżywiania, w tym zwyczajowy sposób jedzenia. Młodzi ludzie (w wieku 13-15 lat) zbadani przez członków Koła Naukowego Żywieniowców i Dietetyków SGGW po trzech comiesięcznych spotkaniach z żywieniowcami zwiększyli pojedyncze dziennie spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych z 1,6% do 28,3%, a warzyw kilka razy dziennie z 25% do 37,4%.
Zmalało wśród nich jedzenie owoców kilka razy dziennie, jak i kilka razy w tygodniu, natomiast zwiększyło się spożycie raz dziennie – z 26% do 34,6%. Co istotne – zmieniło się także spożycie kilka razy w tygodniu żywności typu fast food z 1,9% do 0,8%.
Celem badania była ocena stanu odżywiania młodzieży w wieku 13-15 lat na podstawie wskaźników wagowo-wzrostowych oraz składu ciała, ich sposobu żywienia i wiedzy żywieniowej, a także określenie częstości występowania niedożywienia, nadwagi i otyłości wśród nich. Projekt składał się z pięciu etapów.