Zbliżają się Święta a wraz z nimi na naszych stołach zagoszczą ryby. Dlaczego zatem warto je jeść? Przede wszystkim są źródłem witaminy A, która utrzymuje prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci, jak również jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników na komórki i tkanki naszego ciała. Ponadto dobroczynne właściwości witaminy D zawartej w rybach korzystnie wpływa na układ kostny, nerwowy i mięśniowy. Kwasy omega-3 wzmacniają odporność, łagodzą procesy zapalne i mogą zapobiegać rozwojowi nadciśnienia czy miażdżycy. Jak widać ryby to samo zdrowie. Zachęcamy do jedzenia karpia, szczupaka, leszcza i dorsza nie tylko od święta.
Kobiety palące papierosy są zdecydowanie bardziej narażone na nowotwory skóry. Z przeprowadzonych badań wynika, że palenie dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na złośliwego raka kolczystokomórkowego skóry u kobiet. Ten rodzaj nowotworu umiejscawia się głównie na warstwach skóry, głównie twarzy w okolicy uszu lub ust i bardzo często rozprzestrzenia się do innych organów.
Większości rodziców zależy na szczęściu i prawidłowym rozwoju swoich dzieci. Jednym z wyrazów tej troski jest zapewnienie pociechom dobrej edukacji. A ta im wcześniej rozpoczęta, tym lepsze efekty przyniesie w przyszłości. Jak przekonuje Iwona Deperas, autorka projektu edukacyjnego „Filip w Krainie Zdrowia” podobnie jest w przypadku edukacji zdrowotnej.
„Filip w Krainie Zdrowia” to program opracowany z myślą o dzieciach w wieku przedszkolnym. Jego celem jest wpojenie najmłodszym potrzeby dbania o swój organizm i środowisko, w którym żyją.
Więcej…
Wielkimi krokami zbliżają się Święta a wraz z nimi przygotowywanie świątecznych potraw. Dużo słodkości, sałatki z majonezem i tłuste mięsa będą gościć na naszych stołach. A jak w tym wszystkim ma się odnaleźć cukrzyk wraz ze swoją rygorystyczną dietą? Niemal każdą potrawę można przygotować w odpowiedni dla diabetyka sposób. Mięsa i ryby powinny być gotowane w wodzie lub na parze, a warzywa najlepsze są w surowej postaci. Unikanie soli i doprawianie potraw ziołami i przyprawami korzennymi pozwolą odkryć nowe, wyrafinowane smaki. Potrawy polecane cukrzykom w ten wyjątkowy wieczór to m.in. chude i półtłuste ryby, chudy nabiał, niskotłuszczowe wędliny, barszcz, zupy warzywne, kasze, makarony, pierogi z serem.
Jak przekonują amerykańscy naukowcy niski poziom witaminy D w organizmie może sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu II. Badania wykazały, że dzieci z otyłością miały niedobór witaminy D i skłonność do cukrzycy, podczas gdy ich szczuplejsi rówieśnicy nie zmagali się z tym problemem. Czynniki, które mogły powodować spadek witaminy D to m.in. częste spożywanie soków i napojów gazowanych oraz niejedzenie śniadań.
2 stycznia przyszłego roku wejdzie w życie nowela rozporządzenia ministra zdrowia określająca, jakie informacje muszą gromadzić placówki medyczne, by potem przekazać je do Narodowego Funduszu Zdrowia. Zmianą prowadzącą do zmniejszenia kolejek jest wysyłanie list pacjentów czekających na wizytę wraz z imieniem, nazwiskiem i numerem PESEL do wojewódzkich oddziałów NFZ. Ma to uniemożliwić zapisywanie się przez pacjenta do kilku lekarzy tej samej specjalności, tylko po to by wybrać najdogodniejszy dla siebie termin, powodując tym samym wytworzenie się sztucznych kolejek. Na wizytę u specjalisty trzeba bowiem czekać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Największe kolejki znajdziemy u kardiologa, endokrynologa i alergologa.
Światowa Organizacja Zdrowia podała, iż na świecie żyje pięć milionów chorych na chorobę Parkinsona. W większości jest to przypadłość osób starszych, które ukończyły 60. rok życia. Jednak coraz częściej zdarzają się przypadki chorych dwudziestolatków. Chorobę Parkinsona cechuje jej dość powolne postępowanie, które prowadzi w konsekwencji do zaburzeń niemalże każdego aspektu życia i wprowadza zmiany w funkcjonowaniu chorego, jak również jego rodziny. Do podstawowych objawów zaliczamy: drżenie rąk lub głowy, spowolnienie ruchów, zaburzenia równowagi, niewyraźna mowa. Stopniowe ograniczanie pewnego rodzaju niezależności powodować może bunt i strach u chorego. Niezwykle istotną rolę obok terapii medycznych pełni również wsparcie psychologiczne. W Polsce istnieje wiele stowarzyszeń i fundacji gdzie pacjenci i ich rodziny mogą szukać wsparcia i pomocy.
Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego przekonują, iż praca w systemie zmianowym może doprowadzić do otyłości i w konsekwencji do ryzyka rozwoju u kobiet cukrzycy typu 2. Ryzyko wystąpienia cukrzycy wzrastało wraz z ilością lat przepracowanych w tym systemie. Dziesięcioletni staż pracy w systemie zmianowym powodował wzrost ryzyka cukrzycy o 20%, podczas, gdy dwudziestoletni staż przynosił wzrost ryzyka nawet do 40%.
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne przekonuje, iż można byłoby uratować znacznie więcej osób z zawałem serca, gdybyśmy wcześniej wzywali pogotowie ratunkowe. Jak pokazuje raport PTK wzywamy pomoc po kilku, a czasem nawet kilkunastu godzinach od wystąpienia pierwszych dolegliwości. Specjaliści informują, iż wczesne dotarcie chorego do szpitala pozwala uratować życie bez wystąpienia poważnych powikłań. Alarmujące powinny być takie symptomy jak: silny ból, ucisk lub rozpieranie w klatce piersiowej.
|
|