Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Korzenny zapach Świąt

Aromatyczne zapachy ciast, żywej choinki, leśnych grzybów czy farszu do pierogów, to pierwsze symptomy nadchodzących świąt. Niezykłą moc możesz im nadać również piekąc korzenne pierniczki. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a do wykrawania fantazyjnych, świątecznych kształtów można zaangażować całą rodzinę!

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyzeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyzeczki przyprawy korzennej do pierników



W misce mieszamy suche składniki - mąkę, sodę oraz sól. W rondlu rozpuszczamy masło i miód, dodajemy przyprawę do pierników.
Po przestudzeniu wlewamy do suchych składników zagniatając ciasto. Dodajemy resztę składników wyrabiając ciasto. Kiedy będzie gładkie i lśniące, zawijamy je w folię spożywczą i na min.godzinę wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto o grubości około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Dekorujemy według uznania.

 

Dynia, nie tylko do straszenia

Końcówka października w ostatnim czasie kojarzy się z bardzo modna dynią i nawiązaniami do obchodów święta Halloween. Na półkach w sklepie robi się czarno i strasznie od strojów karnawałowych, a ławy na targu skrzą się pomarańczowymi beczułkami.

Dynia – bo o niej mowa – wciąż jest w polskich kuchniach warzywem niezbyt wyeksplorowanym. Kojarzy się raczej z lampionami, niż tradycyjnym gotowaniem. Jako ewentualna fanaberia dla ciekawskich pojawia się pod postaciom pikli lub zupy. Jednak to nie jedyny wariant w jakim może nas zachwycić. Godne podziwu są też wartości odżywcze wszystkich warzyw dyniowatych. Charakteryzuje je działania przeciwzapalne oraz bogactwo potasu, wapnia, magnezu i żelaza, witaminy C, B1, PP i karotenu. Poza miąższem cenne w dyni są tez jej pestki. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B, mangan, magnez i cynk, który łagodzi stany zapalne skóry. Poza tym pestki to źródło fitosteroli, które polecane są osoba i za wysoki poziomie cholesterolu. Ważne są też przy zwalczaniu miażdżycy. Warto w kuchni korzystać też z oleju z pestek dyni. Ma on wyjątkowy ciemny kolor i intensywny zapach. Jej orzechowy aromat znakomicie nadaje się do sałat, serów, ziemniaków, a nawet lodów.

Makaron z dynią

  • dwie porcje makaronu
  • 1 szklanka tartej dyni
  • 2-3 łyżki maku
  • 2-3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu + do podania
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania

Dynią smażyć na patelni do miękkości, około 3 minuty. Wymieszać z makiem i doprawić gałką muszkatołową,  solą oraz pieprzem do smaku.
Makaron ugotować al dente i pozostawić w 1/3 szklanki wody. Do garnka dodajemy dynię z patelni oraz parmezan. Podawać danie posypane dodatkowym parmezanem, pieprzem i gałką.

Pieczeń z dynia i sosem grzybowym

  • 25 g suszonych borowików
  • 500 g schabu
  • 3 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 ziela angielskie i 1 listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g surowej dyni, obranej, wypestkowanej, pokrojonej w kostkę
  • kilka listków rozmarynu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki serka mascarpone

Grzyby moczyć przez noc w szklance zimnej wody.
Schab obsmażyć z każdej strony na 1 łyżce oliwy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i doprawić: solą, pieprzem, 2 łyżkami oliwy i bulionem wymieszanym z estragonem, zielem angielskim, liściem laurowym. Pod przykryciem piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 50 minut.

Po tym czasie do mięsa dołożyć na kolejne 15 minut: pokrojone grzyby, 4 łyżki zalewy z grzybów, przepołowiony czosnek, dynie oraz rozmaryn. Doprowadzić dodatkowo sola i pieprzem. Podnieść temperaturę do 190 stopni.

Po upieczeniu mięsa sos zagęścić mąką i serem. Podawać z ryżem, kopytkami lub ziemniakami.

Izabela Hubala

 

Orkisz – dla gladiatorów

Pszenica orkisz znana jest od starożytności, była ulubionym posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Z natury jest zbożem niewymłacalnym, co oznacza że nie nadaje się do obróbki mechanicznej ze względu na mocną łuskę okalającą ziarno. Uzyskane z kłosów ziarna zbierane są ręczne, dzięki temu zboże to zachowuje swoje wszystkie walory, a ma ich dużo.

Orkisz to wśród wszystkich zbóż najbogatsze źródło błonnika, białka, tłuszczy nienasyconych, biopierwiastków (cynku, miedzi, selenu) i witamin A, E i D. Wspomaga układ odpornościowy, chroni przed zakażeniami i poprawia prace układu krwionośnego. Pomocny przy leczeniu otyłości, bulimii, wzdęć, wymiotów i niestrawności. Zalecany osoba z nietolerancja laktozy, ponieważ doskonale uzupełnia zapotrzebowanie na białko.

Ziarna orkiszu mają miły, orzechowy smak. Jest lekkostrawny i dostępny pod postaciom ziaren, mąki, kaszy, pieczywa, makaronów, płatków, chrupek, a nawet kawy i piwa. Te cenne ziarno można zatem podawać pod każdą postacią, zastępując wysoko przetworzona białą mąkę.

Więcej…

 

Burak! Buraczek…

Czerwone, okrągłe, lekko strawne i pyszne. Takie są buraki, które powinny gościć w naszej kuchni. Odznaczają się kolorem, delikatnym smakiem oraz bogactwem składników. Zawierają wapń, magnez, potas, sód oraz rzadko spotykany cez i rubid. Czerwone warzywa to piguła z witamina C i B1. Oprócz tego buraki zaskakująco dobrze sprawdzają się przy problemach z nadciśnieniem, chorobami nerki i wątroby. Pomagają przy anginie, przeziębieniach i grypie. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecane są osobom z zaparciami i otyłym. 100 gram buraków do jedynie 43 kalorie.  Warzywo te odgrywa dużą rolę w zwalczaniu nowotworów.

Osoby zjadające dużo pokarmów kwasotwórczych, takich jak pieczywo, ciasta i mięso powinny wzbogacić codzienną dietę buraki. Są to warzywa zasadotwórcze, które wprowadzają równowagę kwasowo-zasadowa do organizmu. Przedstawiamy propozycję obiadową (do mięs, pieczeni, kotletów sojowych, gulaszów warzywnych lub jajka sadzonego) wraz z deserem, który wprowadzi harmonię zasad.

Kopytka buraczane

  • 1 kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • duży burak (ugotowany lub upieczony w skórce, obrany ostudzony)
  • mąka
  • sól
  • 1 jajko  (opcjonalnie)

Więcej…

 

Imbirowa rozgrzewka przed jesienią

Imbir w naturze osiąga do 1 metra wysokości, jednak dla człowieka cenny jest tylko jego korzeń. Bulwa tej azjatyckiej rośliny jest jednocześnie pożywieniem, jak i lekarstwem. Kochali ją już starożytni mieszkańcy Aleksandrii, Chin, Grecji i Rzymu. Od 20 lat znamy imbir z jego amerykańskiej wariacji na temat ciasteczek i piwa. Dziś i stary kontynent wraca do korzeni. Na europejskich stołach imbir gości coraz częściej jako przyprawa, która przy okazji dobrze wpływa na zdrowie.

Ze względu na zawarty w korzeniu olejek eteryczny i substancje żywicowe, imbir korzystnie działa na organizm. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny czyli ułatwia trawienie. Łagodzi wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Imbir poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu zwiększa się umysłowa wydajność i koncentracja. Przy okazji rozgrzewa się również całe ciało, często jest też składnikiem maści rozgrzewających. Doskonały podczas przeziębień, gorączki i napięć przedmiesiączkowych. Starożytni używali go nawet jako afrodyzjaka. Regularne stosowanie leczy migreny, zapalenie pęcherza i jamy ustnej.  Mimo, że poleca się go przy mdłościach to zakazuje się imbiru kobietom w ciąży. Ostatecznie jest to przyprawa drażniąca i odradza się go również matkom karmiącym piersią i osobą ze słabym żołądkiem.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł