Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Gar cukinii

Warzywa we wrześniu zachwycają swoim bogactwem witamin i kolorów. Wśród nich wyróżnia się wciąż nie do końca poznana cukinia.  Jest odmianą dyni ale kształtem zupełnie jej nie przypomina. To włoski warzywo jest podłużne i zielone. Odznacza się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, witaminę B1, B2, PP i C oraz karoten. Istotne jest także to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Ponadto niepodważalną zaletą cukinii jest fakt, że odkwasza organizm oraz poprawia przemianę materii, dzięki czemu coraz częściej wchodzi w skład różnorodnych diet. Warto włączyć ja do jesiennej diety by nie zgubić letniej sylwetki. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi jedyne 15 - 16 kalorii.

Największą zaletą cukinii jest delikatny smak i prawie bezwonny zapach. Dzięki temu idealnie komponuje się z innymi produktami nie zakłócając ich smaku. Jej subtelność perfekcyjnie akcentuje czosnek, pomidory i oliwa. Cukinie przygotowuje się na różnorodne sposoby. Można ją zapiekać, grillować, smażyć, dusić, faszerować, gotować, miksować na zupę krem, a nawet marynować do słoików. Na polskich stołach najczęściej cukinia pojawia się pod postacią lecza. Nagminne jest to w sezonie jesiennym, kiedy wraz z innymi warzywami wrześniowymi zapełniają garnki.

Więcej…

 

O smaku maku!

Każdy kto miał okazję potrząsnąć makową główką, wie że nie jest ona pusta. Te grzechotki są pełne ziaren maku, które zawierają cenny olej roślinny. Jak każdy tłuszcz z nasion dobrze wpływa na pamięć. Mak jest tez dobrym źródłem białka i witamin takich jak: A, C, D, E, B3. Wzmacniają one układ odpornościowy.

Dawniej Egipscy lekarze cenili właściwości uspokajające i przeciwbólowe tej rośliny. Dziś w przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się go do zdobycia opium, które stanowi surowiec leczniczy poprawiających wygląd włosów, skóry, paznokci oraz regulują kondycję wzroku. Zawiera też dużo wapnia dobrego dla kości i układu krwionośnego. Niewiele osób spodziewało by się że mak reguluje prace układu pokarmowego. Natomiast przy skrupulatnym spożywaniu, mak może działać przeciwmiażdżycowo oraz chronić przed rakiem piersi.

Więcej…

 

W malinowym chruśniaku

Kuszące karminowe grona o zniewalającym aromacie. Maliny to jedne z najchętniej wybieranych owoców leśnych. Swoją popularność zawdzięczają słodko-kwaśnemu posmakowi oraz bogactwu składników odżywczych. Zawierają w sobie dużo witamin z grupy B, witaminy C oraz E. Dostarczą także organizmowi cennych minerałów: sodu, potasu, magnezu, fosforu oraz żelaza. Ich sok to doskonały naturalny barwnik spożywczy.


Te niewielkie owoce stanowią świetną bazę do wszelkiego rodzaju potraw: ciast, napojów, deserów. Ich wspaniałe właściwości można zachować na dłużej w zaprawach. Najlepsze są jednak świeże – zwłaszcza z lekkim letnim deserem!

 

 

Więcej…

 

Sezon na truskawki

W upalne letnie dni zwykle mamy ochotę na lekkie posiłki. Często ograniczamy liczbę posiłków na rzecz większej ilości płynów. Musimy jednak pamiętać, aby dostarczyć organizmowi nie tylko ochłody, ale przede wszystkim składników odżywczych.

Czerwiec to okres truskawkowej eksplozji, korzystajmy więc z ich dobrodziejstw,  tworząc łatwostrawne i smaczne posiłki. Te niewielkie soczyste owoce to prawdziwe magazyny magnezu, żelaza, witaminy C, potasu, a także witamin B i PP. Truskawki doskonale wpływają na układ trawienny oraz wzmacniają i odkwaszają organizm.

Więcej…

 

Niedaleko pada jabłko od jabłoni…


Od zarania dziejów JABŁKO było w centrum uwagi całego, nie tylko kulinarnego,  świata. Mityczny jeden kęs tego słodkiego owocu groził: wygnaniem z raju w przypadku Adama i Ewy, wielką wojną trojańską, a nawet wiecznym snem pięknej Królewny Śnieżki. Do dziś jabłko funkcjonuje w wielu przysłowiach czy wyrażeniach, jak na przykład tytułowe: niedaleko pada jabłko od jabłoni, stłuc kogoś na kwaśne jabłko czy rumiany jak jabłko.
Jabłonie to nieodłączny element naszego polskiego krajobrazu. Wiosną pięknie zdobią sady, ogrody, a także miejskie skwery i pasy zieleni. Te drzewka  świetnie znoszą trudniejsze warunki miejskiego powietrza, oczyszczają je ze spalin i dodają uroku betonowej szarzyźnie.  

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł