Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Aktualności

Warzywa pomocne w leczeniu raka

Zdaniem amerykańskich naukowców z University of Missouri zawarta w niektórych warzywach, głównie pietruszce i selerze,  substancja zwana apigeniną mogłaby znaleźć zastosowanie w leczeniu nowotworów. Na podstawie badań naukowcy stwierdzili, że apigenina powoduje zmniejszanie się guzów piersi. Do tej pory badania prowadzone były jedynie na myszach, ale już na tej podstawie udało się stwierdzić, że apigenina pobudza obumieranie komórek guza, hamuje ich namnażanie i zmniejsza ekspresję genów związanych z powiększaniem się guza.

 

Ubiegnij Raka

W najbliższą sobotę 19 maja w Parku Kultury w Powsinie odbędzie się bieg charytatywny "Ubiegnij Raka" organizowany przez uczniów Amerykańskiej Szkoły w Warszawie. Zebrane w czasie imprezy pieniądze zostaną przekazane Fundacji Towarzystwa Przyjaciół Centrum Zdrowia Dziecka. Pomysłodawcami biegu są uczniowie klasy przedmaturalnej w Amerykańskiej Szkole w Warszawie. Impreza rozpocznie się o godz. 10, o godz. 10.30 zaplanowano wspólną rozgrzewkę, a biegacze wystartują o godz. 11. Impreza zakończy się o godz. 13.30. Warunkiem uczestnictwa w biegu jest przekazanie darowizny w wysokości przynajmniej 35 zł na konto Fundacji Towarzystwa Przyjaciół Centrum Zdrowia Dziecka i przyniesienie dowodu wpłaty. Pieniądze można wpłacić przez stronę biegu www.UbiegnijRaka.pl.

 

Dieta maturzysty

Maj to miesiąc wytężonej pracy dla wszystkich maturzystów i studentów. W tym okresie odpowiednio zbilansowaną dietę zastępuje się często hektolitrami kawy, herbaty i napojów energetyzujących. Zamiast przypływu energii jesteśmy bardziej zmęczeni i ociężali. Również niedobór witaminy z grupy B może powodować nerwowość i kłopoty ze snem, a brak witaminy C w organizmie osłabia układ odpornościowy. Żeby nauka była efektywna młodzi ludzie powinni wzbogacić swoją codzienną dietę o owoce, w tym zwłaszcza cytrusy. Najlepsze między posiłkami będą otręby pszenne, warzywa strączkowe, które możemy traktować jako przekąski. Kwasy omega 3, zawarte m. in. w rybach czy orzechach włoskich redukują skutki zmęczenia i wspomagają pracę mózgu.

 

Oliwa i jej zdrowotne właściwości

Oliwa z oliwek od lat znana jest ze swoich walorów smakowych. Kochają ją Hiszpanie, Grecy i Włosi. Dodajemy ją do sałatek, smażonych mięs, makaronu i ryżu. Jak się jednak okazuje ma szereg dobroczynnych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem związków mineralnych takich jak fosfor, potas i żelazo oraz witamin z grupy B, C i E. Dzięki tym składnikom spowalnia rozwój miażdżycy i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Spożywanie oliwy z oliwek ma również wpływ na kondycje naszego serca i przeciwdziała zachorowaniu na cukrzycę. Wszystko dzięki zawartym w niej jednonasyconych kwasów tłuszczowych. W oliwie z oliwek zawarte są również duże ilości witaminy D, która wspomaga przyswajanie wapna i fosforu, czyli wspomaga wzmacnianie kości. Natomiast magnez wspomaga przemianę materii.

 

Źle karmione noworodki

Specjaliści alarmują, że zaledwie 7% noworodków w naszym kraju jest karmionych zgodnie z normami żywienia. Jak ocenia dr Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie następstwa takich praktyk mogą w przyszłości skutkować otyłością, nadwagą, nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami metabolicznymi i nowotworami. Najczęstszym błędem jest zbyt duża liczba posiłków w ciągu dnia. Ponad jedna piąta niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy je posiłki 10 i więcej razy na dobę, podczas gdy powinny być karmione od 5 do 6 razy dziennie. Ponadto problemem jest również zbyt późne rozszerzanie diety dzieci o pokarmy inne niż mleko matki, a z drugiej strony zbyt wczesne wprowadzanie produktów nieodpowiednich w żywieniu niemowląt.

 

Weekendowe kosmetyczki

Jak czytamy w tygodniku Polityka w naszym kraju w zastraszającym tempie rozwija się rynek kursów dla kosmetyczek, które nie są objęte żadnym nadzorem. Problem upatrywany jest głównie w braku ustawy, która regulowałaby kompetencje kosmetyczek. Państwowa Inspekcja Sanitarna może jedynie oceniać stan sanitarny salonów, a nie przygotowanie merytoryczne. Ponadto sami klienci salonów kosmetycznych rzadko pytają o kwalifikacje personelu. Jednak jak się okazuje w większości salonów pracują osoby przeszkolone podczas weekendu, zamiast wykwalifikowanej kadry medycznej. W ekspresowym tempie podczas zaledwie dwóch dni kursanci uczeni są jak aplikować botoks, kwas hialuronowy i inne substancje wnikające głęboko w skórę.

 

Telefon zaufania dla dzieci

Już 17 maja przypada Międzynarodowy Dzień Telefonów Zaufania dla Dzieci. Inicjatorem tego wydarzenia jest stowarzyszenie Child Heplines International, zrzeszające organizacje prowadzące telefony zaufania w 160 krajach. Pierwszy telefon zaufania powstał w latach 50. ubiegłego wieku w Londynie. W Polsce działa wiele telefonów zaufania dla dzieci i młodzieży, a te najbardziej znane to: Dziecięcy Telefon Zaufania Rzecznika Praw Dziecka 800121212, Telefon Zaufania dla Dzieci i Młodzieży 116111. Zdaniem specjalistów rozmowa jest często pierwszym krokiem w poszukiwaniu pomocy, gdzie w sposób anonimowy każde dziecko może mówić o intymnych sprawach. Na telefon zaufania dzwonią osoby potrzebujące rady, wsparcia lub rozmowy w trudnych chwilach.

 

Naturalna walka z cholesterolem

Odpowiedni poziom cholesterolu jest niezbędny w organizmie, zbyt wysoki natomiast jest niebezpieczny i prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, takich jak np. miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca lub udar mózgu.
Dlatego przedstawiamy naturalne metody do skutecznego obniżania cholesterolu.
•    Zrezygnujmy z masła – zastąp go margaryną. Masło zawiera bowiem olbrzymie ilości cholesterolu i szkodliwych tłuszczów.
•    Postawmy na błonnik - usuwa z jelit nadmiar tłuszczów i toksyczne produkty przemiany materii. Znajdziemy go w zielonych warzywach.
•    Pijmy napary ziołowe – np. napar z dzikiej róży, która zawiera witaminę C, a jak się okazuje już jeden gram witaminy C dziennie zwiększa stężenie korzystnej frakcji cholesterolu HDL o 8%.
•    Zwiększmy aktywność fizyczną - ruch sprawia, że w organizmie wzrasta poziom korzystnej frakcji cholesterolu HDL, a tym samym spada niekorzystnej - LDL.

 

Muzyka rozwija mózg

Pismo "Developmental Science" publikuje badania kanadyjskich naukowców, którzy przekonują, że kontakt z muzyką od najmłodszych lat może korzystnie wpłynąć na rozwój mózgu małych dzieci zanim jeszcze zaczną mówić i chodzić. Kanadyjscy naukowcy prowadzili swoje badania wśród dzieci i rodziców, którzy przez pół roku uczęszczali na jedne z dwóch rodzajów zajęć muzycznych. Pierwsze zajęcia polegały na wspólnym graniu na instrumentach, uczeniu się krótkich kołysanek, a drugie na zabawie z rodzicami przy wspólnym słuchaniu muzyki. Naukowcy zaobserwowali, że dzieci z aktywnej grupy stały się bardziej komunikatywne, częściej się uśmiechały, łatwiej było je uspokoić oraz były mniej rozdrażnione.

Fot.: www.art-et-science.fr

 
Więcej artykułów…
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł