Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Menu diabetyka. Czyli jak powinien wyglądać posiłek cukrzyka?

Picie gorzkiej herbaty, ciągłe odmawianie deserów i jedzenie niesmacznych dań - tak wielu z nas kojarzy dietę cukrzyka. Nie wszyscy jednak wiedzą, że posiłki diabetyka to nie tylko pasmo wyrzeczeń, ale i odpowiednio dobrane produkty. Jakie? Na to pytanie odpowiadają twórcy aplikacji mobilnej dla cukrzyków Diabetee.

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się zwiększonym poziomem cukru we krwi, przyczyną czego jest niedobór insuliny w organizmie. Obecnie ponad 3 mln osób w Polsce jest dotkniętych tą chorobą, a ponad 1 mln z nich nawet nie wie, że na nią choruje. Szacuje się, że liczba diabetyków nieustannie wzrasta. Z cukrzycą da się żyć, należy jednak pamiętać, że właściwie dobrana dieta jest niezbędnym elementem leczenia wszystkich rodzajów tej choroby.

Więcej…

 

Świeże warzywa i owoce sezonowe receptą na upały

Upalne dni to czas, w którym nie mamy zbyt dużego apetytu i jemy mniej. Dodatkowo, wysokie temperatury sprawiają, że tracimy z potem wiele składników, których potrzebuje nasz organizm. Z tych powodów dieta w okresie letnim powinna opierać się na większych niż zwykle ilościach płynów, oraz potrawach łatwostrawnych, świeżych owocach i warzywach.

Melony, pomarańcze i grejpfruty dla orzeźwienia

Codzienne menu powinno zawierać owoce, zwłaszcza te, które nawadniają organizm i działają orzeźwiająco, czyli melony, pomarańcze, grejpfruty i arbuzy. Te ostatnie mają w sobie ponad 90 proc. wody i podobnie jak inne owoce, zawierają antyoksydanty.

Więcej…

 

Płatki z mlekiem to jeden z najzdrowszych sposobów na rozpoczęcie dnia

Badania zaprezentowane przez American Society for Nutrition's, na corocznej konferencji Experimental Biology, pokazały, że płatki z mlekiem jedzone na śniadanie to jeden z najlepszych sposobów, aby odpowiednio rozpocząć dzień. Jest to dobra wiadomość dla konsumentów, poszukujących nowych sposobów na pożywne i pełnowartościowe śniadanie.

Badanie, sponsorowane przez jednego z producentów płatków, wykazało, że amerykańskie dzieci i młodzież, które na pierwszy posiłek spożywają płatki z mlekiem, mają więcej witamin i minerałów od tych, które jedzą inne rodzaje śniadań.

- Niestety pomijanie śniadań staje się coraz bardziej popularne wśród dzieci, które wchodzą w wiek nastoletniTe z nich, które nie jedzą śniadania, są narażone na niedobór witamin i minerałów, tj. witamina A, D, wapno i żelazo. Badanie to pokazuje, że rozpoczęcie dnia od jedzenia płatków zbożowych z mlekiem może pomóc w pozyskiwaniu tych ważnych witamin - mówi Latha Devareddy, starszy specjalista ds. żywienia.

 

Więcej…

 

Sztuczne barwniki a zdrowie

Ze sztucznymi barwnikami w żywności spotykamy się na każdym kroku, zwykle jednak ignorujemy skład produktów regularnie przez nas spożywanych. O szkodliwych skutkach spożywania sztucznych barwników warto jednak wiedzieć więcej.

O tym, że są one używane w licznych produktach, wie niemal każdy. Nie wszystkie słodycze czy owoce wyglądałyby tak kolorowo i soczyście, gdyby nie właśnie sztuczne barwniki. Produkty wyglądają bardziej apetycznie i na sklepowych półkach przyciągają potencjalnych konsumentów.

Czujność zalecana

Producenci wyrobów spożywczych korzystają z różnych barwników, lecz te naturalne, czyli pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, są rzadziej stosowane głównie ze względu na koszty. Dodatkowo w przypadku barwników syntetycznych, intensywny kolor utrzymuje się przez znacznie dłuższy czas. Na szczęście na sklepowych półkach wciąż możemy znaleźć produkty pozbawione konserwantów i sztucznych barwników. Zanim włożymy zatem produkt do koszyka, warto poświęcić chwilę i przeczytać jaki ma skład.

 

Więcej…

 

Przywitaj wiosnę odmieniona!

Nadejście upragnionej wiosny jest dobrym momentem na wprowadzanie zmian. Chowamy na dno szaf grube zimowe ubrania. Odświeżamy wiosenną i letnią garderobę. To także dobry czas na wprowadzenie zmian w diecie.  Czy koniecznie trzeba przejść na restrykcyjną dietę? A może są lepsze sposoby na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów? O najważniejszych zasadach wiosennej metamorfozy mówi nasz ekspert, dr inż. Joanna Myszkowska – Ryciak, specjalista ds. żywienia i dietetyki z SGGW w Warszawie.

Przyjrzyj się swojej diecie

Zanim zaczniesz wprowadzać jakiekolwiek zmiany,  dokładnie przeanalizuj swój codzienny jadłospis. Zwróć uwagę nawet na drobne grzeszki – baton zjedzony w drodze do domu, drożdżówka na drugie śniadanie czy kawa z dużą ilością tłustego mleka. Często to właśnie tego rodzaju niewinne przekąski są przyczyną dodatkowych centymetrów w pasie.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł