Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Owoce dla wzmocnienia odporności
Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabłka. Z uwagi na różnorodność odmian i smaku są nie tylko dobrą przekąską, np. na drugie śniadanie, ale również składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Najsłodsze odmiany to: Jonagold, Lobo, Delikates, Spartan, Ligol, Gala, Golden Delicious, Rubin, Macintosh. Do kwaśnych gatunków należą: Szara Reneta i Antonówka, które doskonale nadają się do ciast, dżemów i musów. Oprócz wspaniałego smaku, jabłka dostarczają także cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.