Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na dnę moczanową? Cz. I – Czego unikać?

Dieta osoby chorej na dnę moczanową cz. I„Zbilansowana dieta” – to określenie w ostatnich latach wręcz krzyczy ze wszystkich poradników dotyczących zdrowia i profilaktyki różnych chorób. Coraz częściej zwracamy uwagę na takie pojęcia jak kalorie, indeks glikemiczny czy wartości odżywcze. Jednak puryny lub kwas moczowy… To już mniej znane terminy. Kto i dlaczego powinien je znać? Dlaczego niektórzy z nas powinni zwracać uwagę na ich zawartość w codziennie spożywanych posiłkach? Na te i inne pytania odpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.

Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi prowadzi do rozwoju dny moczanowej. Natomiast puryny to substancje zawarte w pokarmach, które wzmagają produkcję tego kwasu w naszym organizmie. Dlatego osoby będące w grupie ryzyka dny moczanowej powinny wystrzegać się określonej grupy produktów. Część z nich ogólnie nie kojarzy się ze zdrowiem, ale są też takie, które na pierwszy „rzut” oka wydają się zupełnie nieszkodliwe mówi dietetyk mgr Diana Wolańska z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert programu „Zdrowa ONA”.

Więcej…

 

Odżywianie w chorobie nowotworowej

Odżywianie w chorobie nowotworowejOdpowiednie żywienie podczas choroby to podstawa. Szczególnie podczas walki z chorobą nowotworową, kiedy organizm słabnie, a jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze znacząco wzrasta. Jaką dietę stosować i jaki ma ona wpływ na proces leczenia? O tym między innymi mówią eksperci i twórcy kampanii społecznej „Rak. To się leczy!”.

Średnio o 6 dni wydłuża się pobyt w szpitalu, jeśli chory cierpi na niedożywienie, a liczba powikłań zwiększa się nawet do 30%. Wg danych polskiej edycji Nutrition Day (organizator: ESPEN czyli The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism; wyniki z 10 października 2012 r.) ok. 23% pacjentów w polskich szpitalach wykazuje zaburzenia stanu odżywienia w stopniu wymagającym interwencji leczniczej, np. podania doustnych preparatów odżywczych - Żywienie jest integralną częścią terapii nowotworowej, niezależnie od tego, czy jest to interwencja chirurgiczna, chemio- czy radioterapia. W każdym przypadku wpływa ono na poprawę wyników – mówi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk z Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!”.

Więcej…

 

Pierwiastek życia

Potas, pierwiastek życiaNie wiadomo dokładnie skąd się wzięła i kiedy do nas przyszła. Zdominowała media, zaczęła być głównym motywem działania wielu ludzi, zmieniając ich przyzwyczajenia, nie bacząc na płeć i wiek. Moda na zdrowy styl życia, bo o niej mowa, zagościła w życiu niejednego i niejednej z nas. Bardzo często, decydując się na „zdrowsze” życie, zaczynamy od wybrania formy aktywności fizycznej. Pamiętajmy jednak, że uprawianie sportów powinno także pociągnąć za sobą zmianę diety.

Wzmożona aktywność fizyczna wiąże się z koniecznością regularnego dostarczania naszemu organizmowi witamin i składników mineralnych. Jednym z najważniejszych pierwiastków, którego obecność w ludzkim organizmie jest absolutnie niezbędna, jest potas, nazywany też pierwiastkiem życia.

Więcej…

 

Żelazo – skutki niedoboru i nadmiaru w organizmie

ŻelazoOsoby ze słabą przyswajalnością żelaza, wegetarianie, osoby odchudzające się, czy kobiety z obfitymi krwawieniami miesiączkowymi, powinny suplementować żelazo, aby uniknąć anemii. Z dostarczaniem żelaza też jednak trzeba uważać. Np. w chorobach nowotworowych może przyśpieszać ich rozwój.

Żelazo to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wpływ na odporność, bierze udział w powstawaniu krwinek czerwonych i białych, odpowiada za prawidłowy transport tlenu oraz procesy oddychania komórkowego. Żelazo jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, podstawowego elementu krwinek czerwonych, umożliwiająca transport tlenu. To ona właśnie wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie. Żelazo jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu.

 

Więcej…

 

Słona pokusa

Słona pokusaUnikatowe właściwości soli sprawiły, że współcześnie używana jest niemal w każdej polskiej kuchni. Do nadużywania słonych przysmaków i regularnego sięgania po solniczkę przyzwyczaiła nas cywilizacja. Tymczasem spożywanie zbyt dużych ilości zawartego w soli sodu, sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia.

Zalety soli kuchennej znali już starożytni. Pierwsze wzmianki na temat tej substancji, można odnaleźć w Starym Testamencie. Wraz z odkryciem właściwości konserwujących w czasach cesarstwa rzymskiego, sól zaczęła odgrywać istotną rolę w handlu. Rozkwit cywilizacji w Europie zaowocował znaczącym wzrostem jej spożycia. Nazywana „białym złotem”, sól stała się źródłem zysku dla kupców na całym kontynencie.

 

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł