Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Choroba na talerzu

Celiakia uznawana jest za najpoważniejszą nietolerancję pokarmową. Choroba polega na trwałym nieprzyswajaniu glutenu, który zawarty jest w zbożach.

Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojego schorzenia, a występujące objawy przypisuje innym problemom zdrowotnym. Dlatego też ważne jest, by uświadomić sobie na czym polega choroba, jaki jest jej przebieg, objawy i sposób leczenia.

Więcej…

 

Kiełkujące zdrowie!

Znane w starożytnych Chinach, do Europy zawędrowały w XVIII wieku za sprawą angielskiego podróżnika Jamesa Cooka. Współcześnie cenione przede wszystkim przez wegetarian powinny znaleźć się w diecie każdego.

Tak w największym skrócie można scharakteryzować kiełki, czyli precyzyjnie mówiąc kiełkujące nasiona, w których wskutek działania enzymów powstają duże ilości łatwo przyswajalnych  witamin, minerałów, a także składników odżywczych.

 

Więcej…

 

Chcesz schudnąć? Przeczytaj!

„Jak jeść, żeby schudnąć? to najczęściej zadawane pytanie w gabinecie dietetycznym.

Po pierwsze jedzenie powinno oprócz wartości odżywczych dostarczać nam dużo przyjemności. Mdła, nudna i monotonna dieta niestety nie skutkuje utratą kilogramów. Spożywajmy jednak nasze ulubione potrawy w mądry sposób. Zacznijmy, więc od wielkości porcji. Zasada jest prosta, jedzmy powoli i kontemplujmy nad poziomem wypełnienia żołądka.

 

Więcej…

 

Cholesterol - straszny, gdy jest go za dużo

Wbrew obiegowym opiniom, nie jest związkiem typu samo zło. Wchodzi w skład błon komórkowych wszystkich organizmów zwierzęcych i jest prekursorem niezbędnych do życia steroidów - hormonów (kortyzonu, progesteronu, estrogenu i testosteronu) oraz kwasów żółciowych.

To co oznaczamy we krwi to w rzeczywistości kompleksy białkowo-lipidowe, zawierające cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej. Przyjmuje się, że stężenie cholesterolu całkowitego powinno wynosić < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l), a za najbezpieczniejsze dla osób zdrowych uważa się wartości < 190 mg/dl (< 5,0 mmol/l).

 

Więcej…

 

Kolejna z serii „dieta cud” 1000 kalorii lub mniej !

Czy na niej schudnę? Możliwe, że na początku tak…  Czy nabawię się problemów ze zdrowiem? ZDECYDOWANIE - TAK!

Przeglądając strony internetowe w sieci  czy rzucając okiem z ciekawości na  kolorowe gazety stwierdzam, są wyjątkowym źródłem „cudownych diet”.  O trwogo! Z moich obserwacji wynika, ze 2/3 z nich opiera się na kaloryczności niższej niż 1000 kcal.

 

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł