Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Pora dnia a preferencje kulinarne – raport

Według najnowszego badania, zamawiając jedzenie online, wybieramy zupełnie inne potrawy niż w przypadku, gdy przyrządzamy je samodzielnie w domach. Śniadanie w sieci, to głównie potrawy azjatyckie – 24 proc., natomiast internetowy lunch to pizza, burgery i kuchnia polska. Królową nocy jest zaś pizza, zamawia ją aż 94 proc. kupujących.

Tradycyjne polskie śniadanie, to najczęściej pieczywo z wędliną i serem, jajecznica lub parówki, ewentualnie zupy mleczne. Ten najważniejszy posiłek zapewnia energię na cały dzień, powinien więc być wartościowy i pożywny. Jednak kiedy zamawiamy śniadanie w sieci, nasze wybory są zupełnie inne. Hitem wśród potraw zamawianych do południa są dania kuchni azjatyckiej, które wybiera co czwarty badany przez serwis do zamawiania jedzenia przez internet, Foodpanda.pl.

 

Więcej…

 

Odchudzanie w siódmych potach nie działa. Paradoksy otyłości

radykalne odchudzanieOtyłość z jaką mamy obecnie do czynienia jest problemem  nie tylko fizjologicznym, ale efektem splotu wielu czynników społecznych i psychologicznych. By stawić czoło epidemii otyłości trzeba zatem wielowymiarowego podejścia. A tymczasem powszechnie problem otyłości sprowadzany jest do technicznego pytania: Jak zrzucić wagę?

Otyłość w prezencie po... niedożywionych przodkach

Otyłość w Polsce staje się problemem społecznym - dotyczy coraz większej liczby osób w różnym wieku. Szczególnie zatrważające są dane o rosnącej liczbie otyłych dzieci.  Paradoksalnie to uboczny skutek poprawy poziomu życia: żywność relatywnie tanieje, możemy jeść do woli, jednak wiedza o zdrowym odżywianiu jest bardzo niska. To co jemy, co jest w naszym rozumieniu smaczne i zdrowe w decydującym stopniu wypływa z tradycji. Tradycja z kolei, to nawyki żywieniowe wynoszone z domu, przenoszone z pokolenia na pokolenie – to co gotowały nasze babcie, o czym opowiadają rodzice. Ponieważ nasze społeczeństwo w swojej masie ma korzenie plebejskie warto pamiętać, że owa tradycja nawyków żywieniowych sięga czasów braków żywności. Nasz statystyczny przodek żyjący w XIX, czy w  I połowie XX wieku był wychudzony, mizerny i permanentnie niedożywiony a mięso było rzadkością i jadło się go tylko na szczególne okazje  ale był szczupły. Marzeniem naszych przodków było wreszcie się najeść, a zwłaszcza tłusto, bo mięso było rzadkością i luksusem dostępnym nielicznym (podobnie jak słodycze). Właśnie stąd tłusty rosół w dalszym ciągu jest postrzegany jako kwintesencja najzdrowszego pożywienia (choć jest w istocie jego przeciwieństwem). Nic dziwnego, że kiedy ziściło się marzenie i najeść można się do woli, wybuchła epidemia otyłości, w której doganiamy kraje wysoko rozwinięte.

Więcej…

 

Zimowa dieta pełna życia

RodzinkaZa oknem słońca jak na lekarstwo. Jeśli akurat nie wieje wiatr, to właśnie pada deszcz, albo, co gorsza deszcz ze śniegiem. Już na samą myśl o tym, że trzeba będzie wyjść z domu, przeszywa nas dreszcz. Jak nie dać się zimowej chandrze, a przynajmniej dzielnie stawić jej czoła? Na pogodę nie mamy wpływu, ale na zmianę sposobu odżywiania – jak najbardziej tak. Zatem – do dzieła!

Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy doskwiera nam brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa” jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia. Nie ma na co czekać – powiedzmy zimowej ospałości stanowcze: nie!

Więcej…

 

Racjonalne odżywianie – pierwsze na liście noworocznych postanowień!

Racjonalne odżywianiePoczątek roku to czas postanowień, także tych, dotyczących naszej codziennej diety. Aby pomóc Wam w uporządkowaniu sposobu odżywiania, przypominamy podstawowe zasady racjonalnego żywienia i zapraszamy do kontaktu z dietetykiem, Agnieszką Augustyniak - odpowie na wszystkie Wasze pytania i pomoże w opracowaniu dostosowanej do Waszego stylu życia i indywidualnych potrzeb organizmu, racjonalnej diety.

Często zmagamy się z pytaniem: jak się żywić, aby być zdrowym? Z pomocą przychodzą  „Podstawowe zasady racjonalnego odżywiania się”:

Więcej…

 

Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na dnę moczanową? Cz. II – Co i jak warto jeść?

Dieta osoby chorej na dnę moczanową cz. IIAż 76% osób po 40. roku życia uważa, że sposób odżywiania może wpłynąć na powstanie dny moczanowej – wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter[i]. Jednak warto podkreślić, że odpowiednia dieta to nie tylko unikanie produktów, które szkodzą i spożywanie tych bogatych w potrzebne dla danego organizmu substancje. To także konkretny „styl” jedzenia. W przypadku dny moczanowej również istnieją określone zasady charakterystyczne dla tej konkretnej choroby.

W tym materiale eksperci pokazują, jakie produkty są zalecane przy dnie moczanowej oraz, jakich zasad żywieniowych należy przestrzegać. Informacje o produktach, które należy unikać, zostały zawarte w I części materiału „Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na dnę moczanową?”.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł