Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Kaszą w kartofle

Dane pokazują, że Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków. Zastępują je kaszą, ryżem i makaronami. Kasza przestała być bowiem postrzegana jako żywność dla biednych. Dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych i witamin wpisuje się doskonale w popularne ostatnio trendy związane ze zdrowym odżywianiem. Popularność kaszy wynikać może z faktu, iż Polacy podróżują więcej niż dawniej, poznając przy tym kuchnie innych krajów, które często opierają się na  makaronach. Konsumenci lubią eksperymentować i po powrocie z zagranicznej wycieczki chętnie odtwarzają nowe dania we własnej kuchni. Dodatkowo poziom konsumpcji ziemniaków pogrążyły ich ceny, które wzrosły w ostatnich latach ponad dwukrotnie. Wszystkie te czynniki zapowiadają zatem koniec kartoflowej ery.

 

Jesienna dieta do zadań specjalnych

Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?

Jesienią zazwyczaj maleje nasza aktywność fizyczna, zmniejsza się również tempo przemiany materii – organizm spala mniej kalorii niż dostarczamy mu z pożywieniem. Z uwagi na ponurą aurę możemy też odczuwać przygnębienie oraz spadek wigoru, przez co chętniej sięgamy np. po słodycze. Na efekty w postaci dodatkowych kilogramów nie trzeba długo czekać. Aby temu zapobiec, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach komponowania codziennego jadłospisu.

Więcej…

 

Grzyby służą zdrowiu

Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Wartość odżywcza grzybów jest zróżnicowana i zależna od gatunku czy pochodzenia. Zawarte są w nich witaminy A, C, D, PP i z grupy B, a także sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Ponadto, dzięki dużej zawartości wody (80-90%) oraz błonnika, przyrządzone z nich potrawy polecane są osobom walczącym z nadwagą.

Najbardziej wartościowe gatunki

Polskie lasy słyną z bogactwa wielu gatunków grzybów. Najbardziej cenione przez zbieraczy są borowiki szlachetne i pieprzniki jadalne (potocznie zwane kurkami ). Te popularne w naszej kuchni grzyby są źródłem białka, wapnia,  fosforu,  żelaza oraz witamin z grupy B i PP. Równie dużo wartości odżywczych mają boczniaki. Na tle innych gatunków wyróżnia je szereg właściwości leczniczych: wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także podnoszą odporność. Najłatwiej dostępne i często wykorzystywane są grzyby hodowlane – pieczarki. Oprócz walorów smakowych, mają wysoką zawartość potasu, magnezu, selenu i sodu. W pieczarkach obecne są również witaminy z grupy B i witamina C.

Więcej…

 

Kiełki- eliksir życia i źródło zdrowia

Stosowanie kiełków ma tradycję sięgającą najdawniejszych czasów. Początkowo używano ich wyłącznie w celach medycznych, jednak z czasem włączono je jako jeden ze składników codziennej diety (Aztecy na przykład wypiekali z nich chleb). Dziś jedzenie kiełków traktujemy jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Kiełki na zdrowie!

Ale co właściwie czyni kiełki zdrowymi? Przede wszystkim, stanowią one bogate źródło składników pokarmowych (witamin, aminokwasów, błonnika itp.), dlatego, zwłaszcza jesienią, gdy nasze organizmy są osłabione, kiełki działają jak wzmacniający zastrzyk energii i witalności, a dzięki zawartej w nich dużej ilości witaminy C możemy uniknąć jesiennego spadku odporności. Dodatkowo, kiełki są łatwo trawione i przyswajane przez ludzki organizm, a zawarte w nich flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia. Dzięki temu są one idealnym uzupełnieniem diety osób odchudzających się. Przede wszystkim jednak są fantastycznym źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka, które są szczególnie polecane wegetarianom.

Jak kiełkować?

Jak zatem wyhodować w domu taki zdrowy ogródek? Nasiona lub zboża przeznaczone do kiełkowania należy kilkakrotnie przepłukać, a następnie zalać jak największą ilością wody (najlepiej 2 razy większą niż waga nasion) i moczyć przez kilkanaście godzin. W tym czasie ziarno napęcznieje i wchłonie wodę. Jest to znak, iż należy je przepłukać (najlepiej wodą o temperaturze pokojowej) i umieścić w szklanym słoiku lub w specjalnej kiełkownicy, którą można nabyć w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Proces opłukiwania należy powtarzać 2 razy dziennie, przy tym należy dbać o to by nasiona były wilgotne, ale nie zamoczone. Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia.

Należy także pamiętać, że kiełki, jako nośnik energii, zawsze powinny stanowić dodatek do spożywanych potraw, zwłaszcza w zimnych porach roku. Może więc warto już teraz zaopatrzyć się w nasiona oraz w kiełkownicę?

 

Dieta dla kobiet po 40-tce

Po 40. roku życia w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany – zwalnia tempo przemiany materii, trudniej jest zadbać o zgrabną sylwetkę i kondycję skóry. W tym czasie szczególne znaczenie ma zbilansowana dieta dopasowana do wieku oraz indywidualnych predyspozycji.

Szybki styl życia, praca zawodowa oraz obowiązki rodzinne nie zawsze pozwalają na regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków. W wyniku zmian hormonalnych oraz niewłaściwych nawyków żywieniowych u kobiet po czterdziestce mogą pojawić się poważne problemy z nadwagą. Spadek tempa przemiany materii oraz wcześniejsze próby odchudzania się powodują, że coraz trudniej jest pozbyć się zbędnych kilogramów.

 

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł