Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Probiotyki - uzupełnienie leczenia

Słowo drobnoustrój kojarzy się nam na ogół niekorzystnie - z drobnoustrojem chorobotwórczym i chorobą. Tymczasem jest grupa drobnoustrojów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Nazywamy je probiotykami, a nazwa pochodzi z greckiego pro bios i oznacza „dla życia”. Według Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”.

Spożyte probiotyki w jelicie grubym przylegają do ścian jelita, tworząc ochronną barierę dla bakterii gnilnych i chorobotwórczych, dzięki temu zapobiegając wielu zakażeniom przenoszonym drogą pokarmową. Flora jelita człowieka na ogół jest ustabilizowana. Jednak wiele czynników może ją zaburzyć. Przyczynami mogą być: zanieczyszczenia (żywności, wody, środowiska), leczenie antybiotykami, infekcje wirusowe, spożywanie alkoholu, czy palenie papierosów. Także zwiększony stres wpływa niekorzystnie i może prowadzić do rozwoju niepożądanej flory patogennej.


Bardzo ważne jest więc uzupełnianie flory jelitowej, zwłaszcza podczas antybiotykoterapii. Antybiotyki, niszcząc drobnoustroje chorobotwórcze, niszczą równocześnie „dobre” bakterie bytujące w jelicie. Brak osłony z „pożytecznych” bakterii otwiera wrota do zakażeń. Dlatego bardzo często podczas leczenia antybiotykiem występuje biegunka. Może ona się pojawić nawet do kilku tygodni po zakończeniu leczenia. Na ogół lekarz zaleca spożywanie probiotyków podczas antybiotykoterapii oraz 2 tygodnie po zakończeniu kuracji. Systematyczne spożywanie probiotyków umożliwia ponowne zasiedlenie ścian jelita korzystnymi szczepami bakterii i powrót równowagi mikroflory.

Oprócz ochrony przed biegunkami probiotyki zmniejszają nasilenie objawów już występującej biegunki oraz skracają czas jej trwania. Poza tym wspomagają wchłanianie witamin i minerałów z pokarmu, obniżają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają skutki nietolerancji laktozy oraz podatność na alergie. Stymulują system immunologiczny, zwiększając odporność organizmu. Rozkładają także związki rakotwórcze, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory jelit.

Bakterie probiotyczne izolowane są z przewodu pokarmowego człowieka. Wzbogaca się nimi produkty mleczne jak jogurty, czy kefiry. Głównie wykorzystuje się szczepy rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Są to tzw. beztlenowce, które nie namnażają się w warunkach tlenowych (jogurtach, kefirach), a wraz z upływem czasu ich ilość w tych pokarmach maleje. Produkt uznaje się za probiotyczny, jeśli pod koniec terminu ważności w 1 g znajduje się co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobaclus. W aptekach możemy natomiast zakupić preparaty zawierające w składzie probiotyki w znacznie większych ilościach. Różnią się one zastosowanymi szczepami oraz formą podania. Najkorzystniejsze są kapsułki odporne na niskie pH żołądka, które przechodzą do jelita grubego i dopiero tam uwalniają wszystkie probiotyczne drobnoustroje.

Anna Pietrzykowska

magister farmacji

 

Prawa pacjenta

Niemal każdy z nas znalazł się kiedyś w sytuacji pacjenta, czy to podczas pobytu w szpitalu, badań przeprowadzanych na terenie przychodni, czy w gabinetach lekarskich. Stan pogorszenia naszego zdrowia, wiążący się z koniecznością hospitalizacji stawia nas w sytuacji niepewnej, mało komfortowej. Od tej chwili stajemy się pacjentem, powinniśmy zatem również myśleć w kategoriach pacjenta, a co za tym idzie mieć świadomość tego, że stoi za nami prawo. Możliwość egzekwowania swoich praw zwiększa nasze poczucie bezpieczeństwa podczas pobytu w szpitalu, pozwala nam na świadome uczestniczenie w procesie leczenia.

Więcej…

 

Jaskra - pierwsze symptomy

Według najnowszych danych na jaskrę choruje dzisiaj około 70 milionów ludzi na świecie. W Polsce liczbę chorych szacuje się na około 200 tysięcy. Zagrożonych rozwojem glaukoma, czyli jaskrą, jest około 600 tys. osób. Jaskra jest bardzo groźną chorobą oczu, która w skrajnych przypadkach może doprowadzić do całkowitej utraty wzroku. Choroba prowadzi do postępującego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego i komórek zwojowych siatkówki. Główną przyczyną jej powstania jest zwiększone ciśnienie wewnątrz gałki ocznej. Z roku na rok wzrasta zapadalność na jaskrę. Najbardziej narażoną grupę stanowią osoby po 40 roku życia oraz takie, u których jaskra pojawiła się u najbliższych krewnych.

Więcej…

 

Czy prawidłowo szczotkujesz zęby?

To, jak się uśmiechasz oraz czy w ogóle się uśmiechasz, wiele o mówi o Twoim nastroju, samopoczuciu, usposobieniu. Zdarzają się jednak sytuacje, w których mimo że masz powody do okazywania radości, zdajesz sobie sprawę z faktu, że stan jamy ustnej na pokazywanie ząbków nie pozwala. Dlatego systematyczna, codzienna higiena jamy ustnej jest niezbędna, by móc cieszyć się zdrowym, naturalnym uśmiechem.

Więcej…

 

Eksperci ostrzegają przed epidemią otyłości

Z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH zorganizował konferencję poświęconą nadwadze i otyłości. Niepokojące wyniki badań  zaprezentowali lekarze oraz specjaliści z najważniejszych instytucji monitorujących skalę problemu w Polsce.

W spotkaniu poświęconemu tematowi nadwagi i otyłości wśród dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych uczestniczyli m.in.: prof. dr hab. n. med. Mirosław J. Wysocki, Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH, lek. med. Zbigniew Kułaga z Instytutu „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka”, dr n. med. Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia, dr n. med. Małgorzata Gajewska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH, Zofia Urbańczyk, Kierownik Departamentu Dietetyki z firmy Naturhouse oraz Paulina Miśkiewicz, Dyrektor Biura WHO w Warszawie. Z uwagi na rosnący z roku na rok problem wszyscy eksperci zgodnie podkreślali potrzebę edukacji społeczeństwa i podejmowania licznych działań profilaktycznych.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Wyszukaj artykuł