Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Cała prawda o zupkach w proszku

Zupka błyskawiczna to nie tylko znany i lubiany pokarm studentów, ale również popularna przekąska biurowa i kompan biwaków pod namiotem. Podczas gdy cieszymy się z wygody i szybkiego przyrządzenia, przysmak ten kryje wiele tajemnic z tablicy Mendelejewa.

Prawie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że sproszkowane jedzenie, zwane potocznie „zupkami chińskimi” jest nie zdrowie. Jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że powinno je się całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Przykładowo, jedna z najpopularniejszych przypraw, sól, zwana jest często „białą śmiercią”. Oczywiście lekarze nie karzą nam wyrzucać wszystkich solniczek z domu, ale spożywać je z umiarem. Otóż, dzienna dawka dla dorosłego człowieka to sześć gramów, tymczasem w zupkach chińskich znajdziemy soli na tyle dużo, że po jakimś czasie możemy nabawić się problemów z nadciśnieniem, czy chorób serca. Następnym wrogiem są kwasy tłuszczowe o izomerii trans (określa się je również jako tłuszcze utwardzone lub uwodornione). Tego typu tłuszcze, jak dowodzą badania, powodują tycie, a ich spożywanie wiąże się z problemami z poziomem cholesterolu, czy chorobą niedokrwienia serca i cukrzycą. Dlatego nic dziwnego, że ludzie często jedzą zupki w proszku aby schudnąć, a w rezultacie tyją. Po spożyciu takiego jedzenia szybko czujemy się głodni.

Więcej…

 

Ale najpierw, Kawa!

Gdy trzymamy w ręku filiżankę espresso albo kubek aromatycznej latte, nie raz słyszymy – nie pij tyle kawy!  Ale właściwie, dlaczego? Jaki naprawdę jest  jej wpływ na nasze zdrowie, mięśnie, serce i umysł?

Po pierwsze, jak odkryli uczeni z amerykańskiego Scranton University, kawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nas przed rakiem i chorobami serca. Lekarze z Harvardu ustalili, że pijąc cztery i więcej filiżanek dziennie chronimy nasz organizm przed kamieniami żółciowymi i marskością wątroby. Prawdopodobnie zasługa w tym rozpuszczalnego błonnika. Trzeba jednak pamiętać, że pięć kubków kawy nie sprawi, że będziemy zdrowi.  Przeciwutleniacze z kawy są zdecydowanie mniej urozmaicone niż te z owoców  warzyw, oraz trudniej się wchłaniają. Natomiast kawa, chociaż przyspiesza trawienie, wypita w ciągu godziny po obiedzie utrudnia wchłanianie żelaza i cynku.

Więcej…

 

Australia liderem światowej polityki antytytoniowej. Polska daleko w tyle.

Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych XX w. Polska była światowym liderem w ochronie zdrowia w związku z używaniem tytoniu. Ustawa wprowadzona w życie w 1995 r., rewolucyjna jak na tamte czasy, pokazała iż dla zdrowia społeczeństwa można skutecznie zakazać reklamy
i sponsoringu wyrobów tytoniowych, wprowadzić oznaczenia o szkodliwości palenia, czy ograniczyć palenie w miejscach publicznych. Te wszystkie regulacje okazały się bardzo skuteczne. Od tego czasu w Polsce niewiele się jednak zmieniło, podczas gdy na świecie rządy wielu krajów skutecznie walczą o zdrowie swoich mieszkańców. Złoty standard buduje między innymi Australia, gdzie już od 1 grudnia będą obowiązywać jednolite opakowania paczek tytoniowych zniechęcające do palenia. Co z polityką antytytoniową w Polsce? Nadal pali co trzeci Polak.

Więcej…

 

Dentyści zadowoleni

Rynek usług dentystycznych rośnie w siłę: dzięki zagranicznym turystom z polskimi implantami i modzie na zdrowy i piękny uśmiech będzie on warto pod koniec roku ok. 10 mld zł.

Polacy coraz częściej decydują się na coś więcej niż zwykła plomba. Jak zauważa Marcin Gaborski, członek zarządu jednej ze szczecińskich klinik stomatologicznych, dużą popularnością cieszy się implantologia (co roku wszczepia się w Polsce ok. 80-90 tys. implantów). Dodatkowo, rodzimy rynek wspierany jest przez pacjentów zza granicy, którzy korzystają z usług naszych dentystów zwabieni niskimi cenami.

Więcej…

 

Jak odmłodzić spojrzenie?

Skóra wokół oczu jest niezwykle cienka i delikatna, dlatego tak szybko ujawnia pierwsze  oznaki starzenia. Aby skutecznie opóźnić ten proces i zachować młody wygląd codzienna pielęgnacja nie wystarczy.

Pierwsze zmarszczki w wokół oczu pojawiają się już po 20 roku życia. Dzieje się tak ponieważ skóra w tych okolicach jest dużo cieńsza i niemal pozbawiona warstwy lipidowej. Jednocześnie to właśnie tam znajdują się jedne z najintensywniej pracujących mięśni twarzy, aktywne np. przy uśmiechu. Dodatkowo jest ona wyjątkowo podatna na niekorzystne czynniki takie jak brak snu, zmęczenie, stres i zła dieta.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Wyszukaj artykuł