Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Właściwości herbaty

Niepozorne, starannie zbierane i suszone, wywierające niezliczone korzyści zdrowotne,  umilające swym aromatem każdą chwilę…

Poznajmy rodzaje herbacianych liści oraz ich niezwykłe właściwości, odkrywane dzięki licznym badaniom naukowym.

Z historycznego pamiętnika…

Zdarzyło się pewnego dnia 2737 roku p.n.e., że chiński cesarz Szen Nung odpoczywał pod krzewem dzikiej herbaty. Nagle do naczynia z przegotowaną wodą, z którego popijał, wpadło kilka herbacianych liści. Nieświadomy tego władca skosztował przygotowanego w ten sposób napoju. Jego smak i aromat wprawił go w zachwyt.

Tyle mówi legenda o narodzinach najpopularniejszego - po wodzie - napoju na świecie. Pewne jest, że herbatę Chińczycy pijali przez tysiące lat, choć najstarsze zapiski na ten temat pochodzą dopiero z VIII wieku p.n.e. Mniej więcej w tym też czasie herbata dotarła  do Japonii.

Spośród krajów europejskich, jako pierwsi z herbatą zetknęli się w XVI wieku Rosjanie. Jednak tak naprawdę przywieźli ją na nasz kontynent holenderscy kupcy na początku XVII w. W Polsce herbata upowszechniła się sto lat później.

Więcej…

 

Natalia Kukulska poparła Polską Koalicję na Rzecz Walki z Rakiem Szyjki Macicy

Natalia Kukulska poparła Polską Koalicję na Rzecz Walki z Rakiem Szyjki Macicy. Przyznaje, że gdy była nastolatką, kobiecość ją zaskoczyła, dlatego ze swoimi dziećmi rozmawia otwarcie i bez tabu. To najlepszy sposób na profilaktykę wielu chorób. Już ponad 10.500 osób popiera Polską Koalicję na Rzecz Walki z Rakiem Szyjki Macicy. Im więcej głosów poparcia na www.koalicjarsm.pl, tym większa szansa na zmiany, jakie rekomendują eksperci Koalicji.  Stworzenie systemu kompleksowej profilaktyki raka szyjki macicy, opartej na 3 elementach: edukacja, cytologia i szczepienia, to cele, do jakich dąży Koalicja RSM, a które każdy z nas może poprzeć.

Więcej…

 

Astma - choroba cywilizacyjna

Astma jest coraz bardziej rozpowszechnioną dolegliwością. Jest to przewlekła choroba zapalna dróg oddechowych. Proces zapalny powoduje nadreaktywność oskrzeli, czyli ich większą skłonność do skurczu, obrzęk błony śluzowej i nadmierne wydzielanie śluzu. Zwężenie światła oskrzeli i ograniczenie przepływu powietrza przez drogi oddechowe wywołuje napady świszczącego oddechu, duszność, uczucie ściskania w klatce piersiowej.

Szacuje się, że do 2025 roku na astmę będzie chorowało 400 milionów ludzi. Niepokojące jest również to , że z powodu ostrego ataku astmy i jej powikłań umiera rocznie 180 tysięcy pacjentów.

Obecny stan środowiska, zanieczyszczenie powietrza oraz nasz styl życia w dużej mierze odpowiada za taką sytuację. Przyczyn astmy może być naprawdę wiele.

Ze względu na przyczyny astmę możemy podzielić na astmę alergiczną i niealergiczną. Czynnikami wywołującymi napady w astmie alergicznej  oraz powodującymi zaostrzenia są alergeny. Najczęściej są to alergeny wziewne - kurz, pyłki roślin,sierść zwierząt. Sposób odżywiania się w dużym stopniu wpływa na ryzyko zachorowania na astmę. Chodzi o wszelkie barwniki i nienaturalne związki zawarte w oferowanej obecnie przez rynek żywności.

Więcej…

 

Problemy z kręgosłupem

Jak uniknąć schorzeń kręgosłupa i związanych z nimi niedogodności? W jaki sposób uczynić profilaktykę częścią swojego „normalnego” planu dnia?

Siedzący tryb życia, brak regularnej aktywności fizycznej, zła dieta i stres to czynniki, które w bardzo dużym stopniu wpływają na rozwój wielu jednostek chorobowych, ale przede wszystkim chorób układu szkieletowego. O tym, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, na pozór pamiętają wszyscy. Niestety, z powodu braku czasu, chęci i motywacji, mało kto stosuje się do tej maksymy. „Profilaktyka schorzeń kręgosłupa wcale nie musi być uciążliwym obowiązkiem” – przekonuje fizjoterapeuta dr Paweł Ryngier, który współpracuje z dystrybutorem sprzętu rehabilitacyjnego Omedika.pl.

Więcej…

 

Słońce a rak

Naukowcy z francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych w Paryżu przełamali stereotypy dotyczące szkodliwego wpływu promieni słonecznych na nasza skórę: według badań przeprowadzonych w 2011 roku promienie słoneczne pozwalają zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi nawet o 43%!

Badania przeprowadzone wśród 70 tysięcy kobiet dowiodły, że regularne poddawanie się kąpieli słonecznej redukują ryzyko zachorowania od 32% nawet do 43%. Działanie promieni UV potęguje dodatkowo dieta bogata w witaminę D (można ją odnaleźć w rybach, produktach mlecznych, jajkach i niektórych rodzajach olejów a także suplementach diety), jednak, co ciekawe, produkty te stosowane samodzielnie mają niewielki wpływ na ilość zachorowań na raka piersi.

Badania trwały 10 lat w trakcie których naukowcy szczegółowo analizowani dietę i styl życia 70 tysięcy kobiet z całego świata. W tym czasie zdiagnozowano 2871 przypadków raka piersi, a szczegółowe obserwacje dowiodły, że kobiety żyjące w słonecznych regionach, których dieta bogata jest w witaminę D są znacznie mniej narażone na wystąpienie raka niż ich koleżanki zamieszkujące bardziej zachmurzone, północne części kuli ziemskiej (tam ryzyko zachorowania może zostać zredukowane za pomocą odpowiednio dobranego naświetlania sztucznymi promieniami).

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Wyszukaj artykuł