Dotyka nas wszystkich, nie oszczędza nawet dzieci. Jest jedną z najczęstszych chorób w krajach wysoko rozwiniętych, a liczba chorych podwaja się co 15-20 lat. Czym jest, co ją wywołuje i jak sobie z nią radzić?
Definicja w skrócie
Alergia jest nadmierną reakcją układu odpornościowego organizmu. Na skutek alergenu pojawia
się kichanie, trudności w oddychaniu, wysypki skórne. Pamiętliwy organizm broni się przed tym, co mu zaszkodziło w przeszłości. Różne podłoże warunkuje różne typy uczuleń – pokarmowe, wziewne, kontaktowe i reakcje na uczulenia.
Stresujące początki
Zidentyfikowano ok. 20000 czynników, które mogą wywołać alergię. Pyłki kwiatowe, soki roślinne, substancje zapachowe, zarodniki grzybów, roztocza, sierść zwierząt, substancje chemiczne – wszystkie działają szybciej na podłożu stresowym. Kontakt z „obcym białkiem”, jego wchłonięcie przez skórę, powoduje wytworzenie IgE, które stymulują komórki w organizmie do reakcji obronnej. Zestresowane ciało szybciej ulega alergenowi.