Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Kuchnia indyjska – podróż za zdrowym smakiem…

Indie to kraj różnorodny pod względem klimatycznym, kulturowym, etnicznym, językowym. W historię tego wyjątkowego subkontynentu wpisane są losy ludów z odmiennych obszarów, które wywarły wpływ na wiele aspektów życia w tym nietuzinkowym kraju, m. in. na kuchnię.

Kuchnia indyjska złożona jest głównie z dań wegetariańskich, ale błędnym byłoby stwierdzenie, że nie ma w niej także posiłków przyrządzanych z drobiu, jagnięciny, wołowiny lub ryb. Na północy Indii, gdzie przebywałam w gościnie u mojego serdecznego przyjaciela, bardzo wyraźne są wpływy kultury muzułmańskiej. Na terytorium tym panowali onegdaj Wielcy Mogołowie, którzy pozostawili po sobie przepiękne budowle z bogato zdobionymi brylantami i złotem kopułami, z marmuru lub czerwonego piaskowca jak słynny Taj Mahal, czy też Czerwony Fort w Starym Delhi.

 

Więcej…

 

Co to są badania przesiewowe i dlaczego są dla nas takie ważne?

Badanie przesiewowe (skriningowe, skrining) w medycynie to rodzaj strategicznego badania,które przeprowadza się wśród osób nie posiadających objawów choroby, a którą dany test mógłby wykryć. Ich celem jest wykrycie choroby we wczesnym okresie, by móc ją wyleczyć lub zapobiec jej postępowi, a przez to zmniejszenie poziomu śmiertelności jak i cierpienia pacjentów w danej chorobie.

Badanie przesiewowe to rodzaj badania wstępnego, które w szybki i nieskomplikowany sposób pozwala stwierdzić, czy ryzyko wystąpienia danego schorzenia u badanej osoby jest wysokie czy niskie. Wykonuje się je wśród całej populacji lub tylko w tzw. grupach wysokiego ryzyka (dotyczy to np. profilaktyki cukrzycy, nowotworów piersi). Badania takie przeprowadza się w celu wykrycia cukrzycy, chorób nowotworowych, niedosłuchu, wad postawy.

Więcej…

 

GMO. Żywność genetycznie modyfikowana

Badania nad żywnością genetycznie modyfikowaną trwają od kilkudziesięciu lat. Niestety nie ma jeszcze jednoznacznych wyników, co do wpływu takiej żywności na ludzki organizm. Biotechnolodzy nie ukrywają, że ta dziedzina nauki może rozwiązać wiele problemów dzisiejszego świata (głód, choroby, biedę), jednak ilu zwolenników, tylu przeciwników...

Według Ustawy z dnia 22 czerwca 2001r. O organizmach genetycznie zmodyfikowanych, pod nazwą organizmu genetycznie zmodyfikowanego rozumie się (...) organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji (1) (...)(za pomocą technik rekombinacji DNA, poprzez promieniowanie ultrafioletowe lub jonizujące), czyli jest to np. roślina, zwierzę, drobnoustrój, którego geny zostały celowo zmienione przez człowieka, by jego właściwości były odmienne, niż gatunku macierzystego (w przypadku roślin może to być np. odporność na chemiczny środek chwastobójczy).

Więcej…

 

Homeopatia. Kuleczki z leczniczą mocą czy szarlataneria?

Białe kuleczki z tajemniczą substancją wkładamy pod język, by już po chwili w ustach poczuć rozchodzący się słodki smak cukru. W ten sposób wprowadzamy do swojego organizmu, raz jad pszczoły miodnej (Apis mellifica), innym razem mleko psie (Lac caninum) czy też, brzmiące już mniej dziwacznie, kwiaty arniki górskiej (Arnica montana). Oczywiście w kuleczkach znajdują się tylko śladowe ilości tych substancji. A zasada głosi, że im jest ich mniej, tym bardziej lecznicze mają działanie. Czy przypomina to wam opis szamańskich praktyk? Być może tak, ale w istocie jest to sposób leczenia nazywany homeopatią.

Homeopatia to niekonwencjonalna metoda leczenia, która zyskała sobie pokaźne grono wielbicieli, jak i przeciwników. Niektórzy mają ją za nic niewartą kontynuację czarodziejskich praktyk uzdrowicielskich, inni za zbawienną metodę leczenia - alternatywną do wszechobecnych antybiotyków. Kontrowersji jest wiele. Ten artykuł ma na celu przedstawienie obiektywnych informacji, zamiast wspierania któregoś ze stanowisk.

Więcej…

 

Cykl „Wszystko, co chcecie wiedzieć o alergii - cz. 3"

Zmora alergika - kaloryfer

Niektórzy są przekonani, że dolegliwości alergiczne kończą się wraz z końcem lata i ustaniem pylenia roślin, a w szczególności traw. Jednak sezon grzewczy oznacza następny okres prawdziwej walki, a linia frontu przebiega przez mieszkanie.

W polskich warunkach sezon grzewczy może trwać pół roku, a czasami nawet do 8 miesięcy. Na przełomie października robi się chłodniej, więc włączamy kaloryfery. Dla roztoczy niewidzialnych gołym okiem małych pajęczaków, których odchody są silnym alergenem jest to dobry okres. Działające kaloryfery emitują ciepło – to sprawia, że unoszą się po całym mieszkaniu i rozmnażają się w zaskakująco szybkim tempie. Jeśli ktoś jest uczulony na roztocza, może poważnie odczuć rozpoczęcie sezonu grzewczego. Katar, kichanie, łzawienie – to tylko niektóre objawy.

Wszystko zaczyna się od kaloryfera

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Wyszukaj artykuł