Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Aktualności

Co ma kawa do cukrzycy

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia kawy. Kawa pobudza umysł, poprawia nastrój, wzmaga koncentrację. Do tej grupy zalet dołączono kolejną – obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Zdaniem chińskich naukowców ten uwielbiany przez wielu napój, a raczej trzy jego składniki, blokują gromadzenie się szkodliwych białek, zwiększających ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 20-30%. Kofeina, kwas kawowy i kwas chlorogenowy pomagają walczyć z tą groźną chorobą cywilizacyjną.

 

Szkodliwe parabeny

Powstało już wiele artykułów, prac badawczych i prelekcji na temat szkodliwego wpływu prabenów na nasz organizm. Parabeny, to związki stosowane jako konserwanty w kosmetykach, produktach farmaceutycznych oraz żywności. Najnowsze badania pokazują, że te szkodliwe substancje mogą mieć wpływ na rozwój raka piersi. Zdaniem naukowców przyczyną tego jest fakt, iż parabeny mogą naśladować działanie żeńskiego hormonu płciowego – estrogenu, który pobudza rozwój i wzrost wielu guzów piersi. Wśród kobiet rodzi to podejrzenia, iż stosowanie antyperspirantów, może mieć jakiś związek z ryzykiem zachorowania na raka piersi. Niepokój potęguje dodatkowo fakt, iż większość raków piersi jest zlokalizowana tuż obok pachy.

 

Śniadanie na dobry start

Francuzi na śniadanie jedzą rogaliki z dżemem, Brytyjczycy bekon i jajka, Włosi stawiają na małe espresso, a my zastanawiamy się jak prawidłowo przygotować śniadanie, aby dostarczyło nam jak najwięcej energii. Nie bez przyczyny mówi się: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadanie jest bowiem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Poranny posiłek powinien mieć odpowiednie proporcje białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Bez niego gorzej radzimy sobie w pracy, jesteśmy mniej skoncentrowani, zmęczeni i bardziej podatni na sytuacje stresowe. Dzieci w szkole dostają gorsze oceny i są zdecydowanie bardziej ospałe. Już po kilku dniach z regularnym śniadaniem zobaczymy jak korzystnie wpływa na nasz organizm i jaki to olbrzymi zastrzyk energii na cały dzień.

 

Chlorofil a zdrowie

Jak przekonują amerykańscy naukowcy, osoby, których dieta jest bogata w produkty zawierające chlorofil lub jego pochodne rzadziej chorują na nowotwory. Zielone warzywa zapewniają bowiem ochronę przed czynnikami rakotwórczych obecnymi w środowisku. Do kolejnych zalet chlorofilu zawartego w warzywach zaliczyć możemy jego korzystny wpływ na stan śluzówki żołądka, działanie antybakteryjnie w chorobach stawów, w problemach z jelitem grubym. Ponadto jednym ze składników zielonych warzyw jest kwas foliowy, który działa uspokajająco, łagodzi bóle migrenowe i spowalnia rozwój Alzheimera. Dlatego zachęcamy do jedzenia grochu, fasoli, pora, sałaty ogórka czy szpinaku.

 

Męczące chrapanie

Chrapanie to jedna z najczęściej występujących dolegliwości w czasie snu. Zmaga się z nią coraz więcej osób. Statystyki pokazują, że częściej chrapią mężczyźni. W wieku 60 lat z chrapaniem zmaga się ponad  połowa z nich i blisko 40% kobiet. Chrapanie często traktujemy w kategoriach estetycznych, a zdecydowanie rzadziej zdrowotnych. Jednak jest to objaw zespołu zaburzeń oddychania w czasie snu podczas którego dochodzi do mniejszego natlenienia organizmu. W celu skutecznego leczenia tej dolegliwości konieczna jest konsultacja u laryngologa, który może zlecić całonocne monitorowanie parametrów pacjenta. Należy również zmienić dietę. Unikać alkoholu, rzucić palnie, regularnie uprawiać sport. W niektórych przypadkach konieczne jest wykonanie zabiegów chirurgicznych, które mają na celu przywrócenie prawidłowej drożności górnych dróg oddechowych. Nie możemy lekceważyć chrapania, ponieważ brak leczenia może  rozwinąć zaawansowany bezdech.

 

Badanie potwierdziło skuteczność synbiotyku IV generacji Duo-Lactil Junior

O ponad 80% zmniejszyła się częstotliwość występowania bólów brzucha, a o ponad 75% - biegunek podczas antybiotykoterapii u najmłodszych po zastosowaniu Duo-Lactil Junior. To najważniejsze dane pochodzące z badania przeprowadzonego metodą obserwacyjną i nadzorowanego m.in. przez dr hab. n. med. profesor ICZMP Elżbietę Czkwianianc, specjalistkę II stopnia w zakresie gastroenterologii i pediatrii.

W okresie zimowym nietrudno o choroby, w leczeniu których koniecznym może być zastosowanie  antybiotyków. Ich skuteczność w walce ze szkodliwymi bakteriami jest warta docenienia, ale są jeszcze inne ich właściwości, o których powinniśmy pamiętać. Według dr hab. n. med. Elżbiety Czkwianianc „zażywanie antybiotyków może mieć niekorzystny wpływ na przewód pokarmowy i powodować przykre powikłania takie jak bóle brzucha, uczucie nudności, a w skrajnych przypadkach nawet biegunka. Pamiętajmy, że antybiotyk unieszkodliwia wszystkie bakterie wewnątrz organizmu, nie tylko te, które odpowiadają za stan chorobowy" - przypomina Pani Profesor. Przy okazji walki z chorobą antybiotyki niszczą naturalną florę bakteryjną znajdującą się w przewodzie pokarmowym. "Podczas zażywania antybiotyku powinniśmy sięgać po preparaty zawierające bakterie probiotyczne, które wspomogą prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego” - radzi Prof. Czkwianianc.

Więcej…

 

Śmiech to zdrowie

Nie od dziś wiadomo, że śmiech to zdrowie. To stare porzekadło nie traci na wartości. Śmiech relaksuje, dodaje energii i odprężą. Zdaniem naukowców pobudza pracę mózgu, dzięki czemu mamy lepszą koncentrację i nie mamy problemów z pamięcią. Ludzie, którzy często się śmieją, rzadziej chorują, a chorzy szybciej wracają do formy. Jedna minuta śmiechu daje tyle, co 45 minut odpoczynku i przedłuża nasze życie o blisko 10 minut. Pozwala również spalić około 12 kalorii. Starajmy się śmiać kilkanaście razy dziennie. Efekty będą widoczne natychmiastowo.

 

Weekendowa migrena

Migrena, to schorzenie, które dotyka około 12% ludzi na całym świecie. O migrenie mówimy, gdy nękają nas powracające, napadowe bóle głowy, które potrafią utrzymywać się nawet kilka godzin. Często towarzyszą im wymioty, zawroty głowy, nadwrażliwość na światło lub dźwięk. Zdecydowanie częściej dopada w weekend, czyli w momencie, kiedy schodzi z nas stres i napięcie. Metodą prób i błędów nauczyliśmy się już łagodzić jej objawy. Chorym często szkodzą ciężkostrawne posiłki i jedzenie tuż przed snem. Dieta powinna być bogata w magnez, witaminę PP i witaminę B3. Korzystnie na nasz organizm wpływa również masaż karku oraz gorącą kąpiel. Osoby cierpiące na migrenę powinny unikać napięć, przemęczenia i braku snu .Musimy nauczyć się walczyć ze stresem, który doprowadza do szybszych nawrotów migreny.

 

Dlaczego wypadają włosy?

Codziennie wypada nam około 100 włosów. Zdaniem lekarzy takie zjawisko jest zupełnie normalne. Problem pojawia się dopiero w momencie, kiedy zauważamy, że włosów wypada znacznie więcej. Znajdujemy je na poduszce, na szczotce, czy ubraniu. Niestety nie ma na to skutecznego lekarstwa, jednak określenie przyczyn tego zjawiska pozwala zastosować odpowiednią terapię. Jedną z najczęstszych przyczyn wypadania włosów są zaburzenia hormonalne. Dotyczy to głównie mężczyzn po 50-tym roku życia i kobiet po menopauzie czy urodzeniu dziecka. Inną przyczyną mogą być problemy z tarczycą, zarówno w wypadku niedoczynności jak i niedoczynności. Przy niedoczynności włosy są cienkie, bardziej suche i przerzedzone. Przy nadczynności możemy mieć do czynienia z łysieniem plackowatym. Kolejną czynnikiem, który powoduje wypadanie włosów jest brak witamin i ogólne niedożywienie. Często dotyka osoby będące na dietach odchudzających i chorujące na anemię. Każdy z tych symptomów powinien zachęcić nas do wizyty u lekarza, bowiem wypadanie włosów jest efektem poważniejszych zmian zachodzących w naszym organizmie.

 
Więcej artykułów…
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sln_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł