Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Aktualności

Nowe fakty o chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera występuje najczęściej u osób, które ukończyły 65 lat. Czasem jednak zdarza się, że dotyka osoby dużo młodsze. Zaczyna się problemów z pamięcią, trudności z rozpoznawaniem osób, występuje problem z formułowaniem myśli, a nawet z zaburzeniami snu. Często nie jest to problem jedynie osoby dotkniętej Alzheimerem, choroba odbija się na wszystkich członkach rodziny. Wielokrotnie spotykamy się ze stwierdzeniem, że jeśli gen choroby jest obecny w naszej rodzinie, to my również zachorujemy. Jednak jak się okazuje dotyczy to zaledwie 1% zachorowań. Gary Wenk, neurobiolog z Uniwersytetu Stanowego Ohio, zauważa, iż od lat żyjemy w błędnym przekonaniu, że choroba Alzheimera ma głównie podłoże genetyczne. Współcześnie wielu naukowców skłania się ku tezie, że choroba ta jest związana w głównej mierze z naszym stylem życia.  Osoby otyłe, chorujące na cukrzycę i zespół metaboliczny muszą szczególnie uważać, bowiem znajdują się w grupie ryzyka. Badania pokazują, że ze względu na zaburzoną produkcję insuliny diabetycy są zdecydowanie bardziej narażeni na rozwój choroby Alzheimera.

 

Dzieci chore na fenyloketonurię bez refundacji

Nowa lista refundacyjna powoduje, że dzieci chore na fenyloketonurię pozbawione są refundacji, a ich rodzice apelują o przywrócenie do wykazu preparatów żywieniowych. Teraz ich miesięczne wydatki z tym związane przekraczają nawet 2 tys. zł. Za jedno opakowanie preparatu zastępującego białko kosztujące do niedawana 3,20 zł, teraz trzeba zapłacić od 120 do nawet 150 złotych, co w przeciągu miesiąca daje ponad 1,5 tyś. zł. Warto podkreślić, iż w niemal całej Unii Europejskiej preparaty żywieniowe są refundowane lub nawet dostępne za darmo.

 

Język prawdę Ci powie

Często nie zwracamy na niego uwagi, wykorzystujemy go jako aparat mowy i pomocnika w przełykaniu. Często nie zdajemy sobie sprawy, że nasz język może być odzwierciedleniem stanu naszego organizmu. Oto kilka podpowiedzi, które pomogą nam w odczytaniu  informacji znajdujących się na języku.

  • Pęknięcia na powierzchni – mogą świadczyć o niedożywieniu lub  niewłaściwej diecie.
  • Palący język – świadczyć może o braku lub nieodpowiedniej ilości soków trawiennych w żołądku.
  • Nalot na języku - żółtawy nalot może informować nas o braku obecności pożytecznych bakterii w jelitach. Biały nalot z kolei powstaje, gdy występują nadprogramowe rezerwy śluzu.
  • Czerwone plamki lub zaczerwienienie koniuszka języka - mogą świadczyć o niedoborze witamin z grupy B.
  • Suchy i pokryty drobnymi pęknięciami – to częsty symptomem cukrzycy.
 

Zdrowe mleko

Ciepłe, zimne, w towarzystwie kakao, czy dodatek do kawy. Spożywamy mleko pod różnymi postaciami, a naukowcy ciągle badają wpływ tego białego płynu na nasze zdrowie. Samy również dzielimy się na dwie grupy, tych, którzy widzą w mleku same plusy i tych, którzy uważają, że bardziej szkodzi niż pomaga. Nie podlega wątpliwości, iż mleko jest najlepszym źródłem wapnia dla dzieci i pomaga budować mocne i zdrowe kości. Ponadto amerykańscy naukowcy uważają, że picie mleka może pomóc organizmowi w ustrzeżeniu się przed ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego, czy  zmniejsza ryzyko osteoporozy. Jednak z drugiej strony prawdą jest również to, że mleko krowie często wywołuje alergię, a po jego spożyciu mogą wystąpić nudności, wymioty, które świadczą o nietolerancji laktozy. Jednak najnowsze badania amerykańskich naukowców pozwalają do grupy zalet dopisać nową właściwość - picie mleka korzystnie wpływa na nasz mózg. Zdaniem naukowców wystarczy codziennie spożywać jedną szklankę mleka, by zwiększyć możliwości naszego mózgu, poprawić pamięć, zdolności poznawcze czy orientację w przestrzeni.

 

Depresja wynikiem przepracowania

Zdaniem brytyjskich naukowców osoby, które pracują 11 godzin dziennie są zdecydowanie bardziej narażone na zachorowanie na depresję, niż osoby pracujące standardowe 8 godzin. Badania zostały przeprowadzone na grupie ponad 2 tys. brytyjskich urzędników w średnim wieku. Uwzględniły również szereg czynników, które mogą mieć wpływ na rozwój tego schorzenia: papierosy, alkohol, stres w pracy, styl życia. Jak się okazuje długie godziny pracy powodują, iż nie mamy czasu, lub mamy go zdecydowanie mniej, na spotkania z rodziną lub poświęcenie się naszym zainteresowaniom. W wyniku przepracowania cierpi również nasz organizm – mniej śpimy, porzucamy wysiłek fizyczny, a także nie zwracamy uwagi na to, co jemy.

 

Kakao nie tylko dla najmłodszych

Kakao jest kochane przez niemal wszystkich, a w szczególności przez najmłodszych. Poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, odprężenia i zwiększa przepływ energii. Ziarno kakaowca ma wyższą zawartość flawanoli w porównaniu do innych produktów roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości tej substancji ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne i pomaga osobom zmagającym się z problemami jelitowymi. Ziarna kakaowca są również bogactwem minerałów. To doskonałe źródło magnezu, chromu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Jak się okazuje kakao może obniżać również ryzyko wystąpienia zawału, wylewu i cukrzycy nawet o 10%.

 

AFLAVIC® dermoKREM Produktem Roku SHAPE 2011

Magazyn SHAPE tradycyjnie na dobry początek roku kalendarzowego wyróżnia produkty, które zdaniem redakcji zasługują na szczególną uwagę. Wśród nich znajdują się kosmetyki, suplementy diety i inne produkty, które zdobywają uznanie czytelniczek jako wsparcie w utrzymaniu dobrej formy. Konkurs Produkt Roku SHAPE już od 5 lat wyłania produkty cieszące się największym zaufaniem kobiet dbających o swoją kondycję. W 2012 roku Produktem Roku SHAPE 2011, jako jedyny wśród dermokosmetyków do pielęgnacji nóg, został AFLAVIC® dermoKREM.

AFLAVIC® dermoKREM zawiera wyciąg z kasztanowca, który poprzez uszczelnianie drobnych naczyń krwionośnych redukuje powstawanie mało estetycznych „pajączków” oraz witaminę A, która doskonale regeneruje skórę nóg i poprawia ich wygląd. Jak działa kuracja diosminowa ze zmikronizowaną diosminą dla nóg z problemami naczyniowymi? Dzięki zastosowaniu preparatów AFLAVIC® możemy działać dwutorowo; od wewnątrz (tabletki), jak również bezpośrednio na skórę stosując krem. Zmikronizowana diosmina zawarta w obydwu preparatach AFLAVIC® działa ochronnie na naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność, niweluje obrzęki i uczucie ciężkości. AFLAVIC® w tabletkach to podstawa kuracji. Całokształt wyjątkowej kuracji diosminowej AFLAVIC® to 1 tabletka dziennie i aplikacja kremu.

Dzięki  kompleksowemu użyciu preparatów, czyli wspomaganiu kremem działania tabletek, efekt kuracji zostaje wzmocniony, zaś samopoczucie znacząco się poprawia. AFLAVIC® dermoKREM może być również z powodzeniem stosowany w codziennej pielęgnacji nóg, zamiast innych balsamów.

Więcej na : http://www.polfarmex.pl/O_firmie/Wyroznienia

 

Yerba mate

Yerba Mate, to potoczna nazwa herbaty, którą wytwarza się z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Cieszy się ogromną popularnością głównie w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii, a od niedawna również w Polsce. Ceniona jest dzięki zawartości witamin i mikroelementów. Zawiera kofeinę, która działa pobudzająco i, co najważniejsze, w przeciwieństwie do kawy nie działa negatywnie na układ pokarmowy. Korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie organizmu, zwiększa energię i poprawia samopoczucie. Do tych zalet możemy również zaliczyć kolejną – pomoc w walce z nowotworem. Amerykańscy naukowcy wykazali, iż pod wpływem bioaktywnych składników zawartych w naparze z yerba mate zmienione nowotworowo komórki jelita grubego obumierają. Mowa tu o pochodnych kwasu kawoilochinowego, które ponadto łagodzą procesy zapalne.

 

Czas na zmiany po pierwszych urodzinach

Kiedy dziecko kończy rok możemy wprowadzać w jego życiu małe, stopniowe zmiany. Urozmaicać smaki, zestawiać nowe produkty i powoli uczyć samodzielności. Przedstawiamy zmiany, które roczny maluch chętnie zaakceptuje w nowym jadłospisie.

  • Maluch może już powoli jeść z nami, to co my. Oczywiście muszą to być potrawy lekkostrawne, ze świeżych produktów, pozbawione chemii. Zamiast soli dodajmy niewielkie ilości ziół. Nasz maluch pokocha wspólne posiłki.
  • Urozmaicajmy jadłospis. Gotowane warzywa, świeże owoce, stopniowo wprowadzany kurczak, indyk. Możemy także dodawać nabiał, ryby, jajka. Należy obserwować reakcję dziecka i  tym samym poznawać smaki, które lubi.
  • Ważna jest również konsystencja posiłków dziecka. Posiłki muszą być w miarę łatwe do gryzienia, jednak wystrzegajmy się robienia tzw. papki. Maluch ma już ząbki, więc musi zacząć ich używać.
  • Praktykujmy regularne posiłki. 3 większe i 2 mniejsze. Pilnujmy godzin i starajmy się być konsekwentni. Apetyt roczniaka jest zmienny i często może odmawiać jedzenia. Nie zrażajmy się tym i nie starajmy się robić nic na siłę.
 
Więcej artykułów…
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
logo_baron_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł